NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 20/6: conclusies nieuw onderzoek vuurwerkramp en WK voor barista's

Goedemorgen! Vandaag komt er een nieuw onderzoek uit over de vuurwerkramp in Enschede, doet de Raad van State uitspraak in een zaak die de nabestaanden van Mitch Henriquez hebben aangespannen en begint het WK voor barista's.

Het is eerst nog vrij bewolkt maar geleidelijk breekt de zon door. Vanmiddag is het zomers met 23 tot 28 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is matig. We kunnen maar één dag van het zomerse weer genieten: morgen is de warmte alweer voorbij.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Oud-klokkenluider Paul van Buitenen komt met zijn conclusies over de vuurwerkramp van Enschede. Hij deed drie jaar onderzoek en zegt dat het OM zeer sturend heeft opgetreden en de rechtbank misleid zou hebben.
  • De bestuurder van het busje waarmee een groep mensen werd aangereden bij Pinkpop, zal waarschijnlijk worden voorgeleid aan de rechter.
  • De Raad van State doet in hoger beroep uitspraak over het verzoek om informatie van de nabestaanden van Mitch Henriquez, die kort na een arrestatie om het leven kwam. De nabestaanden willen informatie over de rechtsbijstand die de betrokken agenten hebben gekregen.
  • Het WK voor barista's begint. In Amsterdam moeten deelnemers uit 62 landen in 15 minuten vier espresso's, cappuccino's en een eigen specialiteit serveren.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Trump staat onder toenemende druk vanuit zijn eigen Republikeinse partij om een eind te maken aan het beleid waarbij illegale migranten en hun kinderen van elkaar worden geschieden. Alle Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, de Eerste Kamer in Amerika, willen een wetsvoorstel steunen dat het mogelijk maakt illegale immigranten samen met hun kinderen op te sluiten.

Of het voorstel het haalt, is de vraag: er zijn 60 van de 100 zetels nodig, de Republikeinen hebben er 51. Volgens de Democraten is de wet niet nodig, omdat Trump met één pennenstreek een eind kan maken aan de situatie. Ook moet het Huis van Afgevaardigden ermee in stemmen. Trump zelf zegt het voorstel te steunen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog dit:

Rotterdam is helemaal klaar met spookrijdende fietsers. Er is nu een heuse campagne bedacht om het spookfietsen op de Erasmusbrug tegen te gaan. "Roep boe tegen spookfietsers" is op het wegdek van de brug getekend. Wie wel op de goede rijbaan fietst, krijgt een duimpje omhoog en pijlen in de goede richting.

Het idee komt van gedragswetenschappers, zegt de gemeente. Maar de fietsende Rotterdammer gelooft er niet in, zo blijkt uit de reportage van RTV Rijnmond:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl