Nieuwe stap in handelsconflict China-VS: Trump wil meer heffingen

Er komt een volgende slag aan in het handelsconflict tussen de VS en China. President Trump heeft een plan goedgekeurd om heffingen ter waarde van tientallen miljarden dollars in te voeren op Chinese producten.

De maatregelen worden later vandaag bekendgemaakt. "Maar in een eerder voorstel ging het om 1300 Chinese producten en belasting van 25 procent", zegt correspondent Ryan Hermelijn in de VS. Veel van die goederen hebben te maken met de luchtvaart en machine-industrie. Maar ook medische apparatuur, medicijnen en onderwijsmaterialen staan op de lijst.

Varkensvlees

Op zijn beurt heeft China al tegenmaatregelen aangekondigd, zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren. "Eerder is afgesproken dat China meer zou gaan importeren uit de VS, maar dat gaan ze nu niet meer doen. En ze gaan nu ook heffingen invoeren op soja, rundvlees en varkensvlees." Het zou gaan om belastingen ter waarde van 50 miljard dollar.

Die producten worden veelal gemaakt door de traditionele Trump-achterban. Van Pinxteren: "China heeft er goed over nagedacht hoe ze hem kunnen treffen met hun tegenmaatregelen." Hermelijn: "De gewone Amerikaan houdt zijn hart vast, denk ik."

De afgelopen maanden legden beide landen elkaar over en weer heffingen op van tientallen miljarden dollars. De VS voerde belastingen in op onder meer zonnepanelen, staal en aluminium. China voerde eerder al heffingen in op onder meer fruit, noten, wijn en vliegtuigen.

Tegelijkertijd heeft de VS ook een handelsconflict met Mexico, Canada en de EU. Staal en aluminium uit die landen wordt extra belast door de VS. De EU heeft als reactie importheffingen ingevoerd op Harley Davidson-motoren, whiskey en spijkerbroeken.

Maar Trump zet het handelsconflict, dat deze winter begon met heffingen op staal en aluminium, door. Want de Amerikaanse president vindt dat China al jaren op een oneerlijk manier handel drijft. Hij beschuldigt China ervan staal en aluminium goedkoop te dumpen op de Amerikaanse markt. Ook zou China Amerikaanse technologie hebben gestolen.

In tegenstelling tot de VS heeft China helemaal niet zo'n behoefte aan een conflict, vertelt Van Pinxteren. "De Chinese minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren nog tegen zijn Amerikaanse collega: laten we dit nou toch vooral niet gaan doen. Want als we op deze manier de concurrentie aangaan, dan heb je een lose-lose-situatie."

De China-correspondent verwacht desondanks dat dit nog maar het begin is van een handelsoorlog. "De VS heeft al gezegd: we gaan er nog eens 100 miljard dollar tegenaan gooien. En China zegt: wij vinden het een slecht idee, maar we zullen net zo hard terugvechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl