ANP
NOS NieuwsAangepast

Handelsruzie Trump-EU, wat kunnen we er straks in de winkel van merken?

Nu de Amerikaanse president invoerheffingen op onder andere staal en aluminium heeft ingevoerd, lijkt een handelsoorlog aanstaande. Dat kan gevolgen gaan hebben voor de prijzen van producten. Veel fabrikanten en leveranciers wachten met spanning op de volgende stap in dit conflict.

De Europese Commissie heeft aangekondigd ook importheffingen in te voeren op Amerikaanse producten. Deze heffingen gaan naar verwachting per 20 juni in. De komende dagen gaan Europese leiders in conclaaf over welke producten importheffingen krijgen.

De Commissie heeft een hele lijst met mogelijke producten waarop de EU extra importheffingen wil invoeren. Zo staan niet alleen veenbessen, make-up en T-shirts op de lijst, ook spijkerbroeken, sigaretten en motoren worden genoemd.

Spijkerbroeken

Het Amerikaanse spijkerbroekenmerk Levi's maakt zich al zorgen over de verslechterde handelsrelatie tussen de VS en Europa.

Volgens Levi's roept het invoeren van importheffingen altijd een tegenreactie op en dat destabiliseert de wereldeconomie weer. "Deze besluiten hebben niet alleen gevolgen voor onze zaken maar ook voor de consumenten en de miljoenen mensen die werken bij onze leveranciers", zegt een woordvoerder van Levi Strauss & Co. Het spijkerbroekenmerk drukt de VS en de EU op het hart om oog te hebben voor de grote nadelen van een handelsoorlog. Wat dit voor de prijs van spijkerbroeken kan betekenen, daar gaat het bedrijf nog niet op in.

Amerikaanse motoren

Ook motorverkopers kijken met argusogen naar Brussel en Washington. "Dealers stellen mij vragen, maar ik kan ze helaas nog geen duidelijk antwoord geven. Wij hebben nauw contact met de VS maar de mensen daar weten op dit moment ook niet meer", zegt Martin Mulder van Harley Davidson Benelux.

Jaarlijks verkoopt Harley Davidson in Nederland zo'n 1200 motoren. Daarnaast worden er ook accessoires en kleding van het motormerk verkocht. Of die ook onder de importheffingen kunnen gaan vallen is onbekend. "De extra invoerheffingen zullen zeker invloed hebben op de kostprijs maar weten nog niet wat de impact zal zijn", laat Mulder weten.

Whiskey

Whiskeyimporteur Jan Beek verwacht dat de Amerikaanse bourbon flink duurder zal worden voor de consument. Hij vindt het dan ook jammer dat bedrijven en consumenten de dupe dreigen te worden van een politiek spel: "Bourbon wordt in Kentucky gemaakt en daar komt ook Senaatsvoorzitter Mitch McConnell vandaan. Dus meneer Juncker heeft bedacht 'we gaan de bourbon in de ban doen en dan pakken we hem lekker terug.'"

Toch ziet hij ook kansen. "Als de whiskey duurder wordt dan is er een kans dat onze eigen product als jenever en korenwijn in de lift gaan", redeneert Beek. "We drinken er in ieder geval geen borrel minder om. Dan maar een Nederlandse borrel."

Het is uiteindelijk maar de vraag of wij de importtarieven op Amerikaanse producten gelijk terugzien in de prijzen in de winkel. Het is aan de bedrijven om te beslissen hoeveel en of zij de importheffingen verrekenen met de consument. Bovendien is het nu eerst wachten totdat de EU de knoop heeft doorgehakt over de producten en de hoogte van de importheffingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl