Rutte wil dat EU terugslaat naar VS, 'maar relatie moet goed blijven'
"Uiteraard slaan we terug", zegt minister-president Rutte over de Amerikaanse heffingen op staal en aluminium uit de Europese Unie. Hij is boos over de maatregel van president Trump, die hij "zeer onverstandig" en "schadelijk voor het wereldhandelssysteem" noemt.
Europa zal "stevige tegenmaatregelen" nemen, verklaarde hij op zijn wekelijkse persconferentie. "Maar allemaal gepast. We moeten tegelijkertijd ook de dialoog blijven zoeken en kijken of we het niet erger maken dan nodig is. We doen beide."
Wereldhandelssysteem
Rutte wijst erop dat de impact van de Amerikaanse maatregel op het totale handelsverkeer tussen Amerika en Europa uiteindelijk beperkt is en dat Europa als handelsblok de grootste economie van de wereld is, maar dat de relatie met de VS te belangrijk is om die nu op scherp te zetten.
Hij wil dat de westerse wereld zich realiseert "dat het multilaterale handelssysteem dat we hebben, ons heel veel heeft gebracht na de Tweede Wereldoorlog. Ook een grote mate van stabiliteit."
Volgens hem heeft "het wereldhandelssysteem bijgedragen aan een spectaculaire groei van de welvaart in de wereld en is het erin geslaagd om honderden miljoenen mensen uit de armoede te tillen. Ik vind dat dus echt iets om voor te knokken."
Amerikaanse telefoons
Minister Blok noemde de Amerikaanse heffingen eerder vandaag al "heel, heel onverstandig". Hij vreest dat die niet alleen bedrijven en werknemers in de metaalsector raken, maar veel grotere gevolgen hebben omdat "hiermee al heel lang bestaande handelsafspraken worden geschonden".
De minister van Buitenlandse Zaken vindt dat het besluit ook de Amerikanen zelf schaadt, omdat ze de handel met Europa moeilijker maken: "Hoeveel Amerikaanse producten hebben we allemaal wel niet? We hebben waarschijnlijk allemaal een telefoon van Amerikaans fabricaat in onze zak of thuis een Amerikaanse computer staan."
Ook minister Wiebes van Economische Zaken is kritisch over de Amerikaanse heffingen. "Dit is echt heel vervelend en het is slecht voor de wereld; ze krijgen er nog spijt van dat ze ons 'Dutch steel' duurder maken."