President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank
NOS NieuwsAangepast

Europese Centrale Bank stopt eind dit jaar met opkoopprogramma

De Europese Centrale Bank is van plan om zijn immense opkoopprogramma van leningen in september verder af te bouwen. Eind dit jaar, op 31 december, verwacht de ECB helemaal te stoppen met het opkopen van overheidsleningen.

De Europese Centrale Bank startte in maart 2015 met een ongekend opkoopprogramma. Om de inflatie op te drijven en de economie te stimuleren werd er nieuw geld de economie ingepompt, zogenoemde kwantitatieve verruiming. Dat gebeurt door het opkopen van staatsleningen en bedrijfsobligaties. Inmiddels is er voor 2400 miljard euro in de economie gestoken.

Nu wordt er maandelijks nog 30 miljard aan leningen opgekocht. Vanaf oktober wordt er maandelijks nog maar 15 miljard in de economie gestoken, totdat het programma helemaal stopt. Vanaf dat moment zal de ECB alleen nog de leningen die aflopen vervangen door een nieuwe aankoop, waarmee het totale bedrag dat de ECB in de economie pompt niet verder zal toenemen.

Hogere rente?

Als het programma eindigt, betekent dat op de langere termijn dat de belangrijkste rentetarieven weer kunnen gaan stijgen. Dat zal echter niet snel gebeuren. De ECB verwacht dat de historisch lage rentetarieven van dit moment tot zeker de zomer van 2019 gehandhaafd blijven.

De ECB laat nog wel de deur op een kier. In het persbericht stelt de ECB te "verwachten" in september verder af te zullen bouwen als de economische ontwikkelingen dat toelaten.

"Toch is dit een grote stap", zegt economieverslaggever Eva Wiessing. "Al dat geld dat de ECB in de economie pompt, houdt de marktrente extreem laag. Het belangrijkste rentetarief dat de ECB aan banken doorberekent is ook al nul. Dat treft spaarders en pensioenfondsen."

Wiessing: "Het is een teken dat de ECB niet al te pessimistisch is over de economische onzekerheden in Europa. De brexit, de politieke situatie in Italië en de ontluikende handelsoorlog met de VS kunnen de huidige groei in Europa flink dwarsbomen. Maar kennelijk durft Draghi het aan om het ongekende stimuleringsprogramma af te bouwen."

Beurzen positief

Op de beurzen is in eerste instantie positief gereageerd op het voornemen van de Europese Centrale Bank. De Amsterdamse beursindex steeg licht toen het besluit bekend werd gemaakt. Ook op andere Europese beurzen stegen de koersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl