Europees Parlement gaat veiligheid van journalisten in EU onderzoeken
Sophie in 't Veld van D66 gaat een speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement leiden naar de veiligheid van journalisten in de Europese Unie. De commissie komt er na de recente moorden op de journalisten Daphne Caruana Galizia in Malta en Jan Kuciak in Slowakije. De veiligheid van kritische journalisten in de EU loopt steeds meer gevaar.
"Journalisten moeten in alle vrijheid en zonder druk hun werk kunnen doen", aldus In 't Veld. "Het is onacceptabel dat ze in Europa nog steeds in de problemen raken of worden geïntimideerd. Kritische journalisten zijn broodnodig in een gezonde democratie, en zeker om corruptie te bestrijden."
Het Europees Parlement maakt zich grote zorgen over de geringe vooruitgang bij de moordonderzoeken in zowel Malta als Slowakije. In 't Veld: "Het is belangrijk dat we druk op de ketel blijven houden, zodat echt alles op alles wordt gezet om de waarheid boven tafel te krijgen."
Corruptie
In maart bezocht de D66-Europarlementariër Slowakije met een delegatie uit het Europees Parlement. In 't Veld: "We troffen een diep verdeeld land aan. Die tweedeling zagen we ook binnen overheidsinstanties: één deel ziet de overheid als zelfbedieningswinkel en één deel streeft naar een moderne en transparante overheid. Het dubbeltje kan dus twee kanten op vallen. Europa moet het zetje de goede kant op geven. Daar blijven wij vanuit het Europees Parlement op toezien."
Slowakije en Malta zijn niet de enige landen waar de persvrijheid onder druk staat. Ook in Hongarije, Polen, Roemenië en Bulgarije wordt de met corruptie in verband gebrachte elite steeds machtiger en staat de vrije journalistiek onder druk.
De nieuwe onderzoekscommissie moet dat allemaal gaan onderzoeken. De komende tijd worden hoorzittingen georganiseerd met als specifieke insteek corruptie en persvrijheid. In december moeten er aanbevelingen komen.