De EU-delegatie sprak o.a. met premier Fico
NOS Nieuws

'Europol moet dood Slowaakse journalist onderzoeken'

De Europese Commissie wil dat Slowakije gaat samenwerken met Europol om de moord op journalist Jan Kuciak en zijn vriendin op te lossen. "Iedereen is in diepe shock. Een onafhankelijk en diepgaand onderzoek is een topprioriteit. Europol staat klaar om te helpen", zei EU-commissaris Julian King voor Veiligheid in het Europees Parlement.

Hij wil ook dat Slowakije meewerkt aan een onderzoek van het Europese antifraudeagentschap OLAF naar mogelijk misbruik van landbouwsubsidies.

De vermoorde journalist deed onderzoek naar fraude met Europese subsidies door hoge ambtenaren en ging ook mogelijke banden tussen topadviseurs van premier Fico en de Italiaanse maffia na. Kuciaks laatste verhaal werd, hoewel het nog niet af was, in verscheidene media gepubliceerd.

Geld verdwijnt

Vandaag werd het rapport gepubliceerd van de EU-delegatie die Slowakije vorige week bezocht om onderzoek te doen naar banden tussen politici en maffia in Slowakije. De delegatie sprak met politici, onder wie premier Fico, journalisten, politie en verschillende maatschappelijke organisaties.

De delegatieleden concluderen uit deze gesprekken dat veel van het EU-geld voor landbouwsubsidie in handen komt van mensen die niets met landbouwgronden te maken hebben. Veel geld verdwijnt in de zakken van de machthebbers in het land.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld maakte deel uit van de delegatie die Slowakije bezocht. In een verslag op Facebook schetst ze een beeld van een "parallelle realiteit van corruptie, fraude en georganiseerde internationale misdaad'' in Slowakije.

"In deze duistere wereld is het moeilijk onderscheid te maken tussen waarheden, halve waarheden, leugens en verbeelding. Daardoor is bij burgers een klimaat ontstaan van diep wantrouwen en frustratie ten opzichte van publieke instellingen. Dat is verwoestend voor de democratie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl