NOS NieuwsAangepast

Geen haring-, oliebollen- of friettest meer in het AD

Het AD stopt met jaarlijkse smaaktesten. De haringtest, de oliebollentest en de friettest keren niet meer terug, zo maakt de krant bekend.

De tests kwamen vorig jaar in een slecht daglicht te staan. De begeleidende teksten in de krant bij de 'slechtste' producten werden te grof bevonden en bij de haringtest waren er ook nog twijfels over de integriteit van een keurmeester.

Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft.

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur

"Wat betreft de grievende teksten bij de oordelen hebben de critici gelijk", schrijft hoofdredacteur Hans Nijenhuis. "Ook wij vonden bij nader inzien dat we die beter anders hadden kunnen formuleren." Volgens Nijenhuis is het niet de bedoeling om middenstanders te kwetsen.

Dat gebeurde soms wel. Zo kon een vishandel in Arnhem het doen met: "Oneetbare, zachte blubber: een nul." En kregen klanten van een Venlose bakker de waarschuwing: "Let op: niet gebruiken als vetbol voor de vogels. Dat zou dierenmishandeling zijn."

Bakkers Jordy en Bianca ('oliebollen als schoenzolen') kwamen vorig jaar in een discussie terecht met Nijenhuis in het programma Jinek. De gemoederen liepen zo hoog op dat Nijenhuis op een gegeven moment zei: "Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet dat je als laatste bent geëindigd."

Bekijk hieronder het fragment:

'Ze staan rijen dik voor onze kraam. Ze vinden onze oliebollen lekker'

Later maakte hij zijn excuses voor die opmerking.

Enkele weken eerder kwam de haringtest onder vuur te liggen na een onderzoek van EenVandaag. Een econoom zei toen dat een keurmeester van de haringtest belangen had in een groothandel in haring- en zeevis. Wie bij deze groothandel vis afnam, kreeg gemiddeld een hoger cijfer. Dit verhaal klopt niet, stelt Nijenhuis in zijn brief. Volgens hem heeft de econoom nooit bewijs geleverd.

Na de kritiek van vorig jaar, zegde het AD toe de smaaktesten aan te passen. Bijvoorbeeld door alleen de beste zaken te noemen. Vlak voor aanvang van het haringseizoen besluit de krant nu om toch te stoppen met de smaaktesten.

"Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft." De krant gaat wel door met de jaarlijkse misdaadmeter.

Nijenhuis huldigt de winnaars van de oliebollentest vorig jaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl