De winnaar kwam de afgelopen twee jaar uit Spijkenisse ANP

Na aanhoudende kritiek past het AD zijn bekende oliebollentest aan. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegt dat zijn krant volgende week alleen de 75 beste adressen zal publiceren.

Nijenhuis wil niet langer aan leedvermaak doen door ook de slechtst presterende bakkers en kramen te noemen. Hij zegt dat het AD er niet is "om hardwerkende ondernemers de stuipen op het lijf te jagen".

Hij haalt het voorbeeld aan van een Groningse verkoopster die de oliebollen van een AD-tester afpakte. "Die rottigheid die de redacteur er altijd bij zet", zei ze destijds. "Hij schrijft de raarste dingen op, die niets met de oliebollen te maken hebben." Nijenhuis: "Dat kan niet de bedoeling zijn".

'Foute opmerking'

De AD-hoofdredacteur ging eerder vandaag al door het stof voor een opmerking die hij gisteravond maakte in het tv-programma Jinek. Geconfronteerd met een oliebollenbakker die een 1 had gekregen, terwijl de testers nooit lager dan een 3 geven, zei hij: "Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet zo dat je als laatste bent geëindigd".

"Mijn hele optreden daar was een afgang", zei Nijenhuis. "Ik was niet goed geïnformeerd over de details van onze eigen testen. Daardoor raakte ik geïrriteerd en toen maakte ik een foute opmerking."

'Ze staan rijen dik voor onze kraam. Ze vinden onze oliebollen lekker'

STER reclame