De kraam van Kooistra RTV Noord

Grietje Kooistra van de oliebollenkraam aan het Overwinningsplein in Groningen heeft gisteren een zak met oliebollen afgepakt van een klant van wie ze vermoedde dat die oliebollen kocht voor de jaarlijkse test van het AD. "Hij zat al in de auto. Ik gaf een tik tegen het raam en daar schrok die jongeman heel erg van. Toen heb ik de zak afgepakt."

Kooistra was gewaarschuwd door collega's in de stad. Die belden elkaar over die ene klant die volgens hen voor de AD-oliebollentest werkte, schrijft RTV Noord. Verkopers zijn in deze periode extra alert, vertelt Kooistra's concurrent Mariëlle Smook. "Als iemand vijftien bollen bestelt en niet weet of hij ze ter plekke wil opeten of 's middags wil trakteren en dan ook nog eens niet weet waar zijn auto ook weer staat, dan weet je: die is gestuurd door het oliebollenpanel."

Van het AD was niemand voor commentaar beschikbaar. Eerder deze maand was er kritiek op de haringtest van de krant. Volgens econoom Ben Vollaard heeft een panellid van de test belangen in een groothandel in haring- en zeevis.

'Economisch delict'

Kooistra baalt van de jaarlijkse oliebollentest waarvan morgen een voorlopige stand wordt opgemaakt. Kooistra: "Die rottigheid die de redacteur er altijd bij zet. Hij schrijft de raarste dingen op, die niets met de oliebollen te maken hebben."

Kooistra gaat ervan uit dat haar oliebollen een slechte beoordeling krijgen. "Volgens het AD kunnen alle oliebollenbakkers in het noorden niet bakken. Er is nog nooit eentje goed uit die test gekomen." Zelfs de eigenaar van de kraam op de Grote Markt die zijn hele leven al zomers en 's winters bakt, weet volgens haar nu al dat hij als 'economisch delict' in de krant komt te staan.

STER reclame