NOS NieuwsAangepast

'Resultaten haringtest AD onbetrouwbaar'

De resultaten van de haringtest van het AD van de afgelopen twee jaar zijn onbetrouwbaar. Dat zegt een econoom, die de bewuste test onderzocht, tegen EenVandaag. Een panellid van de test heeft volgens hem belangen in een groothandel in haring- en zeevis.

De keurmeester werkt bij groothandel Atlantic. Haringverkopers die hem inhuren voor een cursus zouden een hogere score krijgen op de haringlijst.

De eigenaren van haringzaken die bij Atlantic haring afnamen, scoorden gemiddeld ruim een 9, andere eigenaren slechts een 5,5. "Vishandels met deze leverancier zijn dan ook zwaar oververtegenwoordigd in de top van de AD haringtest 2016 en 2017", zegt econoom Ben Vollaard van de Universiteit van Tilburg tegen EenVandaag.

Goede haring

De hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis zegt in een reactie op het onderzoek dat er niet getwijfeld hoeft te worden aan de onafhankelijkheid. "Er is geen vermenging van journalistieke en zakelijke belangen", zegt Nijenhuis. "De keurmeesters van het AD weten niet wie de leveranciers zijn van de haring die zij bij de winkels meenemen voor de test."

Atlantic is een van de beste haringleveranciers van Nederland zegt Nijenhuis. "En als Vollaard ons verwijt dat een goede leverancier goede haring levert, kunnen wij daar weinig tegenin brengen." Maar volgens Vollaard is het onwaarschijnlijk dat viszaken met haring van de bewuste groothandel betere haring leveren dan de andere zaken.

Het resultaat van de haringtest hangt nooit van één panellid af

Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het AD

Ook zegt de hoofdredacteur dat meerdere mensen voor de test op pad gaan. "Het resultaat van de haringtest hangt dus nooit van één panellid af." Het AD nodigt Vollaard uit om mee te gaan met de haringtest van volgend jaar.

Juridische stappen

EenVandaag sprak met haringverkoper Lon Oosterbroek. Zijn haring kreeg in de AD-test een 0, onder andere omdat de temperatuur van zijn haring te hoog was en de vis smerig zou zijn.

Oosterbroek gaat juridische stappen nemen tegen het AD, net als andere visboeren uit de test. "Tientallen visboeren worden gedupeerd en lijden emotionele en financiële schade", zegt Oosterbroek. Ook hij vermoedde dat er persoonlijk economisch gewin achter de test zat. "De AD Haringtest moet stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl