NOS NieuwsAangepast

AD-baas: als je oliebollen bakt zoals je praat, snap ik die laatste plaats

Is de haringtest van het Algemeen Dagblad nog maar net uit het nieuws, ontstaat alweer discussie over de oliebollentest. Meerdere aspecten van de oliebollentest in de krant blijken niet te kloppen, werd duidelijk in de uitzending van Jinek gisteravond. En de krant kondigde aan niet meer lager te geven dan een 3.

De hoofdredacteur van de krant, Hans Nijenhuis, was samen met eigenaren van twee oliebollenkramen aanwezig in het programma. Een oliebollenkraam kreeg vorig jaar een 1 in de test. Onmogelijk, blijkt uit onderzoek van Jinek. Het testpanel, het Centrum voor Smaakonderzoek, (CSO) geeft namelijk nooit lager dan een 3 of 4 of hoger dan een 8,5. "Ik moet je bekennen dat dit nieuw voor mij is, hoor", zei Nijenhuis. "Ik zit hier van: hoe zit dit precies?"

Ook werd duidelijk dat de recensies, die veel emoties losmaakten bij de kraameigenaren, niet zijn geschreven door het CSO. "Die worden geschreven door journalisten die de oliebollen ophalen, die langs de kraam gaan, maar die geen onderdeel van het testpanel zijn."

Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet dat je als laatste bent geëindigd.

Hans Nijenhuis tegen kraameigenaar Jordy

En juist die negatieve leuzen ("zou zo een schoenzool smaken?") in die recensies raken Jordy Bakker en zijn zus Bianca, de eigenaren van de kraam met een 1, heel diep. "Zoiets zeg je toch niet? Bijna niemand in die test merkt er iets van, behalve als je laatste staat. Weet je hoeveel media-aandacht je dan krijgt, hoe belachelijk je wordt gemaakt door familie, vrienden en klanten."

De gemoederen liepen tijdens het gesprek hoog op. Zo ver dat Nijenhuis op een gegeven moment zei: "Als je bakt zoals je praat, dan verbaast het me niet dat je als laatste bent geëindigd."

'Ze staan rijen dik voor onze kraam. Ze vinden onze oliebollen lekker'

Nijenhuis beloofde dat de test, die op 29 december wordt gepubliceerd, anders zal zijn dan vorige jaren. "Er wordt niemand meer afgezeken. We zijn op zoek naar de beste, niet naar de slechtste oliebol." Ook wordt er geen cijfer lager dan een 3 meer gegeven.

Dat is niet genoeg, vond Bianca. "Ik geloof ze niet meer. Het gaat te ver. En het grappige is: we hadden het afgelopen jaar drukker dan ooit." Maar de drukte was te verklaren, dacht Nijenhuis. "De Kuip zit ook elke twee weken vol, of Feyenoord nou kampioen is of niet zo goed speelt."

De uitspraken van Nijenhuis kregen kritiek op sociale media.

Vanochtend bood Nijenhuis via Twitter zijn excuses aan. Hij belooft zijn fout recht te zetten.

De haringtest van de krant kreeg de laatste maanden ook al kritiek. Volgens een econoom die de test onderzocht, had een keurmeester belangen in een groothandel in haring. Mensen die hier haring afnamen, kregen gemiddeld een 9, anderen een 5,5.

Het AD gaf daarna aan de haringtest volgend jaar aan te willen passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl