Vluchtelingen bij de tijdelijke noodopvang Heumensoord bij Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

Syriërs zijn graag hier, maar groot deel heeft psychische problemen

41 procent van de Syriërs die in Nederland asiel hebben gekregen, kampt met psychische problemen. Ze zijn bijvoorbeeld vaak zenuwachtig en somber. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en andere instellingen naar Syriërs die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen.

De psychische problemen zijn deels veroorzaakt door hun ervaringen tijdens hun vlucht naar Nederland. Zo'n 80 procent kwam over land of water naar Nederland en was gemiddeld een jaar onderweg. Driekwart van hen werd slachtoffer van mishandeling, afpersing of schipbreuk en het overgrote deel heeft grote schulden moeten maken om mensensmokkelaars te kunnen betalen.

Vorige maand waren er twee incidenten met Syriërs. Op 5 mei stak een man drie mensen neer bij station Hollands Spoor in Den Haag. Eerder had hij huisraad uit het raam gegooid, wat tot een gedwongen opname in een GGZ-instelling leidde.

En woensdag zwaaide een man in Schiedam op zijn balkon met een bijl, terwijl hij "Allahoe akbar" riep. Hij viel met messen een arrestatieteam aan, waarop hij in zijn been werd geschoten en opgepakt. Volgens de autoriteiten had hij een psychose en was hij niet in beeld vanwege psychische problemen.

De ondervraagde vluchtelingen zijn positief over hun toekomst in Nederland. "Er is duidelijk sprake van het verschijnsel migranten-optimisme", zegt Jaco Dagevos van het SCP. "78 procent van de Syriërs voelt zich thuis in Nederland. Ze geven hun leven hier gemiddeld een 8,5."

Je ziet dat volgens Dagevos vaker bij vluchtelingen die net in Nederland wonen. Later zakt dat optimisme vaak weg omdat het toch moeilijk blijkt te zijn een plek in de Nederlandse samenleving te vinden. "Het langjarige onderzoek waar we nu mee bezig zijn, moet uitwijzen hoe dat voor de Syriërs gaat verlopen".

Veel aanmeldingen voor taalles

Slechts 12 procent van de Syriërs heeft betaald werk. Over het algemeen zijn dat tijdelijke banen waar weinig opleiding voor nodig is. Dagevos maakt zich daar zorgen over. Hij roept beleidsmakers op daar meer aandacht voor te hebben.

Opvallend veel Syriërs hebben zich aangemeld voor lessen Nederlands. Ze hebben wel moeite om de taal onder de knie te krijgen.

Terugkeer

Als terugkeer naar Syrië niet mogelijk is, verwacht de overgrote meerderheid (93 procent) van de Syriërs over vijf jaar nog steeds in Nederland te wonen.

Als terugkeer wel mogelijk is, wil een vijfde terug naar Syrië. Een kwart weet het nog niet en meer dan de helft wil sowieso niet meer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl