NOS Nieuws

Turkse oppositiepartijen trekken samen op tegen Erdogan

Vier oppositiepartijen in Turkije hebben een verbond gesloten om bij de parlementsverkiezingen van volgende maand een sterker front te vormen tegen de AK-partij van president Erdogan. Onder de vier partijen is de grootste oppositiepartij, de centrum-linkse CHP.

Turkije wordt al zestien jaar geregeerd door de AK-partij. Oppositiepartijen krijgen nauwelijks voet aan de grond, mede doordat ze nauwelijks samenwerken.

De vier partijen hopen daar bij de vervroegde verkiezingen van 24 juni een einde aan te maken. Kandidaten zullen op gezamenlijke lijsten staan, zodat de partijen makkelijker de kiesdrempel halen.

Vrijheid van meningsuiting

Een van de initiatiefnemers van de alliantie, CHP-parlementariër Bülent Tezcan, zegt dat ze het over belangrijke principes eens zijn, zoals het herstel van de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van justitie.

Behalve de CHP doet de nieuwe nationalistische IYI-partij van oud-minister Aksener mee, net als de islamitische Gelukspartij en de centrum-rechtse Democratische Partij. De op een na grootste oppositiepartij, de Koerdische HDP, is er niet bij betrokken.

Meer macht voor de president

Op 24 juni wordt niet alleen een nieuw parlement gekozen, maar zijn er ook presidentsverkiezingen. Daarbij trekken de vier partijen uit de alliantie niet samen op: ze hebben elk hun eigen kandidaat.

President Erdogan besloot vorige maand om de verkiezingen bijna anderhalf jaar naar voren te halen. Hij wil sneller kunnen overschakelen naar een nieuw politiek systeem, waarbij de president meer macht krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl