Vandaag kijkt de hele wereld naar Moon, Kim en zus Yo-jong
Voor het eerst sinds het einde van de Koreaanse Oorlog, bijna 65 jaar geleden, zet vandaag een leider van Noord-Korea een stap ten zuiden van de militaire grens. Kim Jong-un ontmoet de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in voor de historische top tussen de twee landen.
Om 02.30 uur Nederlandse tijd wordt Kim ontvangen bij de zwaarbewaakte grens. Hij zal binnen de grenzen van de gedemilitariseerde zone blijven, maar dus wel voor het eerst aan de zuidelijke kant ervan. De landen zijn officieel nog steeds in oorlog met elkaar.
Volgens diverse media wordt de leider vergezeld door een groep hoge functionarissen, inclusief zus Kim Yo-jong. Zij schudde tijdens de Olympische Winterspelen al de hand van de Zuid-Koreaanse president.
Duizenden journalisten
Ook bij dit bezoek staan de nodige fotomomenten op het programma. Bijvoorbeeld als de twee leiders in grensdorp Panmunjom een militaire erewacht inspecteren. Kim en Moon lopen daarna door naar het zogenoemde vredeshuis. En daar begint het gesprek waar de wereld reikhalzend naar uitkijkt.
Zo'n 3000 journalisten uit 41 landen kijken live mee naar de onderhandelingen op een groot scherm.
Seoul hoopt te horen dat het communistische noorden volledig stopt met zijn nucleaire programma. "Kim Jong-un wil praten over ontwapening en echte vrede tussen beide Korea's", zegt correspondent Marieke de Vries. "Maar dat is eerder beloofd en nooit gelukt."
Kim heeft afgelopen weekend gezegd er geen nieuwe kernproeven en rakettesten komen. Maar volgens Chinese geologen is de berg waar die nucleaire testen werden uitgevoerd al deels ingestort. Bovendien beschikt het regime naar eigen zeggen al over kernwapens, die het succesvol kan monteren op langeafstandsraketten. Voldoende voer voor pessimisme dus.
'Noord-Koreaanse markt openen'
Koreawatchers verwachten dat Pyongyang in gaat zetten op verlichting van internationale sancties. Het land snakt naar economische ontwikkeling en heeft een ideale troefkaart in handen, zegt Lee Soo-hyuck tegen de South China Morning Post. Hij vertegenwoordigde in 2003 de Zuid-Koreaanse delegatie bij onderhandelingen met het buurland.
"Kim wil zijn land aan de wereld presenteren als een normale staat en de ontmanteling van het kernprogramma is zijn diplomatieke troef. Uiteindelijk zal Noord-Korea zijn markt openen - daarom wil het onderhandelen met Seoul en Washington", zegt de oud-diplomaat.
Het lijkt in ieder geval hoopgevend dat, voor de derde keer ooit, de leiders van Korea met elkaar om de tafel zitten. Ook de slogan van de top 'Vrede, en een nieuwe start' klinkt hoopvol. Nu nog een resultaat.