Duizenden Groningers weer in onzekerheid over versterking: 'Ik sta nog te trillen'
Zeker 3000 Groningse huiseigenaren zijn in onzekerheid over wat er met hun eigendom gaat gebeuren. Worden hun panden versterkt vanwege de aardbevingen in de provincie, of is dat toch niet nodig vanwege de afbouw van de gasproductie?
Vandaag sprak minister Wiebes van Economische Zaken met lokale bestuurders en belangenorganisaties om te inventariseren waar de versterkingsoperatie wel moet doorgaan en waar voorlopig niet. De bedoeling is dat hij daarover volgende week een knoop doorhakt.
De bewoners balen van de nieuwe onzekerheid. "Ik voel me een speelbal van de politiek", zegt een van hen:
Wiebes wil een pas op de plaats maken bij de versterking van de Groningse panden. Hij verwacht dat het veiliger wordt in Groningen als de gasproductie wordt afgebouwd naar nul, in 2030. Wiebes wil daarom eerst onderzoek hiernaar afwachten van het KNMI en het Staatstoezicht op de Mijnen. Hij verwacht de uitkomsten daarvan in juni.
Uit de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders blijkt dat in twee jaar tijd zo'n 8000 panden in het aardbevingsgebied zijn geïnspecteerd op hun veiligheid bij zwaardere aardbevingen. Het gaat om panden binnen een straal van tien kilometer van Loppersum. Voor die plek is gekozen, omdat daar de zwaarste aardbevingen waren.
Tot nu toe is van 3055 panden vastgesteld dat ze niet veilig zijn. Van zo'n 700 adressen hebben de eigenaren inmiddels gehoord dat hun pand vanwege de kosten beter gesloopt kan worden. Volgens de NCG zijn inmiddels 359 panden versterkt. In de dorpen Woudbloem, Appingedam, Loppersum en 't Zandt is al begonnen met de versterking of de sloop van panden.
Ten Boer
Burgemeester De Vries van de gemeente Ten Boer praat vanavond met de 31 pandeigenaren in zijn gemeente die te horen hebben gekregen dat hun huis onveilig is. Hij maakt zich zorgen om hun welzijn. Sommige mensen weten al meer dan drie jaar dat hun huis onveilig is, maar kregen na het besluit van Wiebes te horen dat de versterkingsoperatie wordt herzien. De Vries wil dat de versterking van de huizen van deze mensen hoe dan ook doorgaat.
Ik was zo blij dat er eindelijk een einde kwam aan die onzekerheid en nu krijg ik te horen dat het misschien allemaal niet meer doorgaat.
Anneke de Jong is een van de huiseigenaren in Ten Boer die al drie jaar in onzekerheid zitten. Na jarenlang onderhandelen met gaswinningsbedrijf NAM was er in november duidelijkheid. Er zou een nieuw huis komen. Er staat een afspraak geboekt met de aannemer voor volgende week.
Maar dat staat nu allemaal weer op losse schroeven. "Ik sta er nog van te trillen", vertelt ze. "Ik was zo blij dat er eindelijk een einde kwam aan die onzekerheid en nu krijg ik te horen dat het misschien allemaal niet meer doorgaat." Zij en haar gezin zijn wel in het huis blijven wonen, maar leven tussen hoop en vrees. "Wat moeten we anders? We hebben wel de bedden van de kinderen bij het raam weggehaald", zegt ze. Dat was een advies van Italiaanse aardbevingsdeskundigen die onderzoek in het dorp hebben gedaan.
Manuel Sintubin is hoogleraar Geodynamica aan de universiteit van Leuven in België. Hij houdt zich als onafhankelijke deskundige al vijf jaar bezig met de aardbevingen in Groningen. Volgens Sintubin is op dit moment niet met zekerheid te zeggen dat het dichtdraaien van de gaskraan Groningen veiliger maakt.
"De seismiciteit is ontstaan door straks zeventig jaar gaswinning: zeventig jaar verstoring. Als de gaswinning naar nul gaat, neem je inderdaad de oorzaak weg van een verdere verstoring", aldus Sintubin. "Maar pas over drie, vier jaar is misschien te zeggen of de productiebeperking inderdaad goed uitpakt." Het kan volgens de hoogleraar zelfs zijn dat het veiliger is om de productie langzamer dan gepland af te bouwen.