Minister Wiebes praat begin februari met boze Groningse boeren op het Malieveld

Kabinet: binnen 12 jaar einde aan gaswinning in Groningen

Het kabinet wil een einde maken aan de gaswinning in Groningen. Premier Rutte zei op zijn wekelijkse persconferentie dat de gaswinning terug moet naar 0 kuub. Hij sprak van een "belangrijk besluit".

De gevolgen van de gaswinning - met andere woorden: de aardbevingen - zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. Daarom is nu besloten dat er "eind volgend decennium" een volledig einde aan moet komen.

Volgens minister Wiebes zit er "omwille van de veiligheid" niets anders op dan de oorzaak van de aardbevingen helemaal weg te nemen. Dat betekent dat een deel van het Groninger gas "gewoon in de grond blijft zitten".

Zo snel mogelijk

Uiterlijk oktober 2022 "maar mogelijk al een jaar eerder" moet de gaswinning al onder de 12 miljard kuub zijn gedaald. In de jaren daarna wordt de gaswinning afgebouwd tot nul "volgens het snelst mogelijke pad".

Het kabinet gaat hiermee verder dan het advies dat het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) op 1 februari gaf: de gaswinning moet zo snel mogelijk omlaag naar 12 miljard kuub per jaar. Volgens Wiebes is er sprake van "een keerpunt".

Vorig jaar werd nog 23,6 miljard kuub gas gewonnen. Dat was al minder dan in de jaren ervoor. In 2013 ging het nog om het dubbele: 53,9 miljard kuub.

Ik heb voor de Groningers gevochten.

Minister Wiebes van Economische Zaken

Volgens minister Wiebes komt niemand door het besluit in de kou te zitten. Er worden allerlei maatregelen genomen. Zo wordt voor 500 miljoen euro een stikstofinstallatie gebouwd in het gaswinningsgebied. Die dient om buitenlands gas geschikt te maken voor gebruik in Nederland. Ook wordt de export van Gronings gas de komende jaar teruggeschroefd.

Wiebes wilde nog niet ingaan op de kosten. Hij wil het vandaag alleen over de veiligheid hebben. "De kosten komen bij de voorjaarsnota aan de orde." Hij zei al wel dat dit besluit "niet zonder offers" kan worden uitgevoerd. De Nederlandse huishoudens zullen het ook in hun portemonnee merken, bijvoorbeeld omdat de investeringen in de nieuwe stikstofinstallatie worden doorberekend in de transportkosten van gas.

De minister wilde ook niet speculeren over hoe de Groningers gaan reageren. Hij zei dat er de afgelopen jaren al genoeg voor de Groningers is gesproken. "Maar ik heb voor ze gevochten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl