Wat is erger, grote paasvuren of een jaar lang je houtkachel stoken?
De paasvuren van gisteren in Duitsland hebben smog veroorzaakt in het zuidwesten van Nederland. Naar verwachting zullen de Nederlandse paasvuren vanavond ook leiden tot een slechtere luchtkwaliteit in de gebieden waar ze worden aangestoken.
Bij de verbranding van hout komt fijnstof vrij en dat is slecht voor de gezondheid. Onlangs laaide daarom de discussie weer op over het verbieden van houtkachels en open haarden. Is het dan niet vreemd dat we ieder jaar op Eerste Paasdag tonnen fijnstof de lucht in jagen met de traditionele paasvuren?
Stichting Houtrookvrij vindt van wel. Die wil af van de paasvuren, maar een probleem daarbij is dat die zijn opgenomen op de Unesco-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed.
De stichting berekende vorig jaar dat toen bij het paasvuur in Espelo zo'n 11 ton fijnstof vrijkwam. Dat komt overeen met 67,5 miljoen vrachtwagenkilometers; daarvoor moet een trucker 1700 keer de wereld rond. En daar blijft het niet bij, zegt de stichting. Want bij de verbranding van hout komen nog veel meer schadelijke stoffen vrij, zoals dioxines, PAK's, benzeen en koolstofmonoxide.
Gebouw van zes verdiepingen
Houtrookvrij ging bij de berekeningen uit van een paasvuur van zo'n 20 meter hoog, wat overeenkomt met een gebouw van zes verdiepingen, en een inhoud van 6000 kuub hout. De hoogste houtstapel van dit jaar, die in Dijkerhoek, is van vergelijkbare hoogte. De brandstapel daar meet 20,41 meter en heeft een inhoud van 6052 kuub.
Daarnaast worden op vier andere plaatsen ook grote paasvuren ontstoken van rond de 18 meter hoog en zijn er naar schatting nog ruim 400 andere paasvuren in het oosten van Nederland. Die zijn volgens Stichting Houtrookvrij ook goed voor zo'n 450 ton fijnstof. Alles bij elkaar is dat volgens de stichting 50 procent meer dan het fijnstof dat vrijkomt bij het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling.
'Fractie van de totale uitstoot'
Toch is de fijnstofuitstoot van de paasvuren volgens een woordvoerder van het RIVM maar een fractie van de uitstoot die in Nederland jaarlijks vrijkomt door het stoken van hout.
Wel zegt de woordvoerder verrast te zijn door de overlast die de Duitse paasvuren in Nederland veroorzaakte. "De weersvoorspellingen van gisteren duidden er niet op dat dat zou gebeuren. Anders hadden we wel eerder gewaarschuwd voor smog."