Aangepast

Het Holleeder-proces: alle spelers op een rij

Het is de bekendste crimineel van Nederland: Willem Holleeder. Dit jaar staat hij terecht in een megazaak voor verschillende moorden. Het Openbaar Ministerie vermoedt al jarenlang dat Holleeder hierachter zit, maar had nooit genoeg bewijs. Totdat de twee zussen van Holleeder in het diepste geheim naar justitie stapten. Een van hen, Astrid, wordt vandaag verhoord. Wat moet je weten over de belangrijkste personen in dit proces?

1) De verdachte

Willem Holleeder wordt ervan verdacht tussen 2002 en 2006 een criminele organisatie te hebben gevormd. In deze periode heeft hij volgens het OM opdracht gegeven tot zes liquidaties.

Die moorden zijn door andere personen geregeld en uitgevoerd. Een aantal van hen zijn al veroordeeld in een andere monsterzaak: het Passageproces. Nu is het de beurt aan Willem Holleeder, in de extra beveiligde rechtbank van Amsterdam.

Volgens Holleeder zijn de beschuldigingen "allemaal onzin". Hij vindt dat hij erin geluisd is door de getuigen die het Openbaar Ministerie naar voren schuift.

2) De slachtoffers

De slachtoffers

Cor van Hout was de jeugdvriend van Willem Holleeder en zijn zwager (hij trouwde met Sonja Holleeder, zijn zus). Samen zaten ze in 1983 achter de beruchte Heineken-ontvoering, waar ze allebei celstraf voor kregen. Na hun vrijlating kregen Holleeder en Van Hout ruzie. In 2003 wordt Van Hout in Amstelveen met een automatisch wapen op straat doodgeschoten na een lunch met botenverkoper Robert ter Haak. De kogelregen raakt ook ter Haak; hij overlijdt later aan zijn verwondingen.

'Bankier van de onderwereld' Willem Endstra belegde vermogen van criminelen in vastgoed. Hij was bevriend met Holleeder, maar wordt later door hem afgeperst. Endstra stapt in het geheim naar de politie en voert daar enkele gesprekken. In 2004 wordt hij doodgeschoten voor zijn kantoor in Amsterdam. Daarbij raakt een zakenpartner gewond. De verklaringen die hij voor zijn dood aan de politie gaf, zijn belangrijk bewijs in dit Holleeder-proces.

In 2005 vinden er twee liquidaties op één dag plaats. John Mieremet, die geld had geïnvesteerd via Endstra, wordt in 2005 doodgeschoten in Thailand. Ook zijn oude vriend Kees Houtman wordt geliquideerd. Een jaar later wordt met zeven kogels ook een einde gemaakt aan het leven van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Hij was bevriend met Cor van Hout en legde ook in het geheim verklaringen af bij de recherche.

3) De belangrijke getuigen

Het opmerkelijke aan de Holleeder-zaak is dat Willems zussen tegen hem getuigen. Astrid Holleeder maakte stiekem geluidsopnamen van haar gesprekken met Willem, die nu een belangrijke bron vormen in het proces. Ze schreef twee bestsellers over haar leven met Willem.

Sonja Holleeder, de oudere zus van Astrid en de weduwe van slachtoffer Cor van Hout, stapte ook naar justitie. Volgens haar zit Willem achter de moord op haar man. Ook heeft ze verklaard dat ze Holleeder heeft horen zeggen dat hij achter de andere liquidaties zit. Ook Sandra den Hartog, de ex-vriendin van Willem Holleeder, is getuige.

De drie vrouwen zeggen dat ze geen andere weg meer zien dan tegen Holleeder te getuigen, omdat hij ook hen bedreigt. Omdat ze bang zijn ook geliquideerd te worden, zitten ze tijdens de verhoren in een afgeschermde cabine. De stem van Sandra den Hartog wordt zelfs vervormd.

De getuigen

Nog een bijzonder feit in deze zaak: er zullen twee kroongetuigen als getuigen optreden en dat gebeurt niet vaak. De eerste is Peter la S., die Kees Houtman liquideerde. In ruil voor zijn getuigenis in het Passage-proces krijgt hij strafvermindering. Fred Ros wordt ook wel de 'moordmakelaar' genoemd: hij regelde wapens, schutters en betalingen op bestelling.

Deze twee kroongetuigen zouden kunnen verklaren dat Willem Holleeder de opdracht gaf tot liquidaties. Beide mannen zitten in een getuigenbeschermingsprogramma, wat betekent dat zij een compleet nieuwe identiteit hebben kregen.

Peter R. de Vries was bevriend met Cor van Hout en is eerder bedreigd door Willem Holleeder. Ook schreef hij een boek over de Heineken-ontvoering. Toen de onderzoeksrechter hem vroeg om een verklaring in deze zaak af te leggen, weigerde hij: als journalist kan hij gebruik maken van het verschoningsrecht, wat betekent dat je je bronnen niet hoeft prijs te geven. Wel heeft hij toegezegd naar de rechtszaal te komen om een verklaring af te leggen.

Dan is er nog de anonieme getuige, die in de dossiers Q5 wordt genoemd. Hij of zij zegt in de Rotterdamse Baja Beach Club gehoord te hebben dat Holleeder met anderen sprak over de nog uit te voeren liquidaties. Zijn of haar identiteit wordt geheim gehouden vanwege de veiligheid.

Deel artikel: