Willem Holleeder verlaat de rechtbank in Haarlem
NOS Nieuws

'Bedreiging door Holleeder heel beangstigend'

25 april 2013. Het is 's avonds laat, rond 22.00 uur. De bel gaat bij misdaadjournalist Peter R. de Vries in Hilversum. Hij doet open. Niemand minder dan Willem Holleeder staat voor de deur.

Het gesprek tussen de misdaadverslaggever en de topcrimineel is gefilmd met een beveiligingscamera, waarvan de beelden vanochtend vertoond zijn tijdens de rechtszaak in Haarlem.

Holleeder valt meteen met de deur in huis. Hij is niet blij met de Amerikaanse verfilming van het boek over de Heinekenontvoering en wil voorkomen dat zijn naam in de film voorkomt.

Mijn naam niet in de film, en als je denkt dat je het toch kan doen, weet je wat er gebeurt.

Holleeder tegen Peter R. De Vries, voorgelezen door het OM

Op de camerabeelden is te zien dat Holleeder met zijn armen zwaait, heen en weer loopt en wijst in de richting van De Vries. Het OM citeert uit het gesprek en spreekt over een dreigende toon. "Mijn naam niet in de film, en als je denkt dat je het toch kan doen, weet je wat er gebeurt. Moet ik het nu afmaken? Wil je dat ik het nu doe? Als je de politie belt, zul je het wel weten. Ik dreig niet, maar ik doe."

De journalist ervaart dit als zeer bedreigend en doet aangifte. Hij zegt dat hij bang is dat Holleeder hem te lijf zou gaan. Zijn vrouw is getuige geweest van Holleeders bezoek. Zij noemt het voorval heel beangstigend.

Zwijgen

Holleeder zelf meldt zich een paar dagen later bij de politie. Hij zegt dat hij in zijn beleving niet bedreigend is geweest. Tijdens de rechtszaak vanochtend zegt hij, net als tijdens het proces van vorige week, geen woord. De zitting is al na een half uur afgelopen.

De rechtbank beslist op 7 januari of Holleeder met het bezoek aan Peter. R. de Vries zijn voorwaarden voor zijn eerdere straf heeft geschonden. Als dat zo is, moet hij opnieuw de cel in, zoals justitie het graag ziet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl