Holleeder vanochtend bij aankomst bij de rechtbank in Haarlem
NOS Nieuws

Holleeder blijft voorlopig vrij

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

  • Robert Bas

    Justitieredacteur

Willem Holleeder hoeft voorlopig niet de cel in. Pas in het nieuwe jaar beslist de rechter of hij gestraft wordt voor de bedreiging van Peter R. de Vries.

Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank in Haarlem om Willem Holleeder terug naar de cel te sturen. Volgens het OM heeft Holleeder zich niet gehouden aan de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling.

Hoe lang het OM hem in de cel wil hebben, wordt bekendgemaakt op 7 januari, als het proces wordt hervat.

Moet ik het nu afmaken? Ik dreig niet, ik doe.

Holleeder tegen Peter R. de Vries, volgens de aanklagers

Holleeder stond op 25 april 2013 ’s avonds voor de deur bij Peter R. de Vries in Hilversum. Volgens De Vries was Holleeder agressief en dreigend. De aanleiding voor het onverwachte bezoek was dat Holleeder niet wilde dat zijn naam genoemd zou worden in de verfilming van het boek De ontvoering van Alfred Heineken.

"Moet ik het nu afmaken? Ik dreig niet, ik doe", zou Holleeder hebben gezegd.

Holleeder blijft voorlopig vrij

Beveiligingscamera

De Vries meldde het incident direct bij de politie en deed een dag later aangifte. Holleeder werd op 27 april aangehouden op het politiebureau in Hilversum toen hij zich daar zelf meldde. Holleeder legde daar een verklaring af en in de rechtszaal zei hij dat hij daar niets aan toe te voegen heeft. "Ik beroep me verder op mijn zwijgrecht", zei hij.

Het OM vertoonde in de rechtszaal beelden van de beveiligingscamera van De Vries. Daarop is Holleeder te zien die aanbelt. In de discussie die daarop kennelijk volgt, loopt Holleeder heen en weer, hevig wijzend naar De Vries, die niet in beeld is. Wat er gezegd wordt, is niet duidelijk omdat er geen geluid bij de beelden zit.

Voorwaarden

Holleeder werd begin 2012 vrijgelaten nadat hij zes jaar gevangenisstraf had uitgezeten voor het afpersen van onder anderen vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat was tweederde van de opgelegde straf van negen jaar.

Door De Vries te bedreigen en ook door zijn betrokkenheid bij de afpersing van voormalig Hells Angel-president Huisman heeft Holleeder zich niet gehouden aan de voorwaarden voor de voorlopige invrijheidstelling, stelt het OM. Daarom moet hij volgens het OM een deel van de resterende drie jaar cel voor de afpersing van Endstra uitzitten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank daarover een beslissing neemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl