Huizen in Amsterdam
Aangepast

De versplintering van de politiek zet door, ook in Amsterdam

Amsterdam trapt vanavond de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen af met het eerste debat. De landelijke politieke leiders staan tegenover elkaar in De Balie; alleen VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders komen niet.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Tunahan Kuzu van Denk zijn er wel bij. Die twee partijen doen, net als Bij1 van Sylvana Simons, voor het eerst mee in Amsterdam. Zij zullen naar verwachting hun debuut maken in de gemeenteraad.

De raad zal dan uit maar liefst elf partijen bestaan. "Amsterdam is aan het versnipperen. Daar maak ik me wel zorgen over", zegt Marjolein Moorman, PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam. "In deze diverse stad vonden we eerder juist verbinding en eenheid."

Ze snapt dat de kiezers uitwaaieren naar partijen als FvD, Denk en Bij1, maar ze vindt het wel jammer. "Het is natuurlijk gewoon democratie, maar je ziet dat mensen zich steeds meer in identiteit verschuilen. En in Amsterdam gaat het juist om mentaliteit."

De versplintering in de politiek is een landelijke trend en is dus ook in Amsterdam te zien. Er komen steeds meer partijen; de hoofdstad is verdeeld. De Amsterdamse ringweg A10 vormt een soort grens tussen de kiezersgroepen.

"Politiek gezien wordt er binnen de ring vooral op D66, GroenLinks en PvdA gestemd. Buiten de ring heeft de PvdA gigantisch verloren van Denk", zegt Miep van Diggelen. Ze was twaalf jaar stadsdeelwethouder in Geuzenveld-Slotermeer.

Ze houdt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen vooral D66, SP en Denk in de gaten. "Vroeger keek ik naar de PvdA, maar sinds de vorige parlementsverkiezingen doe ik dat niet meer."

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2017 in Amsterdam

Vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen wonnen GroenLinks en D66 vooral rondom het centrum van Amsterdam. De VVD was de grootste bij de stembureaus in het zuiden, en de PVV in het noorden van de stad.

Stemmers van nieuwkomer Denk woonden juist buiten de stad in het westen, en de stemmers van Sylvana Simons (Artikel1) in het Zuidoosten. De derde nieuwkomer, Forum voor Democratie, is bij die verkiezingen nog niet te lokaliseren.

Volgens SP-wethouder Laurens Ivens laat die verdeling zien dat de politiek vooral gericht is op het centrum. "Er zijn veel wijken en buurten waarin mensen zich vergeten voelen. Die willen dat het anders wordt. Ik snap dat ze dan kiezen voor een andere partij."

Ook Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, denkt dat bepaalde buurten zich niet genoeg gehoord voelen. "Dat is een grote opgave voor de politiek. De segregatie die zich uit in de verkiezingen komt namelijk ergens vandaan."

Het vertrouwen is weg

Mohamed Sadiki uit Nieuw-West stemde altijd op de PvdA, maar gaf zijn stem bij de vorige verkiezingen aan Denk. "Het was een proteststem, uit woede." Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart gaat hij stemmen op Denk.

Hij hoopt dat de partij meer aandacht zal besteden aan de buurt waar hij met zijn gezin woont. "Maar ook het creëren van werkgelegenheid en realiseren van stages vind ik belangrijk. Dat is vaak lastig voor Turkse en Marokkaanse groepen."

Hij ziet zichzelf niet snel terugkeren naar de PvdA. "Ze zouden hun beleid moeten veranderen en een meer sociale koers moeten gaan varen. Maar ik zou eerst echt wat van ze moeten zien, want het vertrouwen is wel weg."

Reportage: Versplintering van de politiek ook in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl