Zeven landelijke partijen gaan in Amsterdam met elkaar in debat
NOS NieuwsAangepast

Eerste verkiezingsdebat vanavond belangrijk voor links én rechts

"Het Landelijke Fractievoorzittersdebat" noemen de Amsterdamse organisatoren hun debat vanavond in De Balie, want op de aankondiging prijkt een behoorlijk lange lijst landelijke partijleiders; alleen VVD-leider Rutte en PVV-leider Wilders komen niet.

Over ruim vijf weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen en nu al staan de Haagse kopstukken tegenover elkaar. Ze gaan discussiëren over de toekomst van Amsterdam en over thema's als de woningmarkt, integratie, de groei van Schiphol en de bereikbaarheid en ontwikkeling van grote steden. Onderwerpen waar ook de landelijke politiek veel over te zeggen heeft.

Het debat is vanaf 20.00 uur live te volgen op NPO Politiek.

Amsterdam is een interessant strijdperk voor de landelijke partijen, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. Het hele politieke spectrum, van links tot rechts, heeft daar veel te winnen. "De linkse partijen zijn in de race wie de grootste wordt en het CDA en Forum voor Democratie willen laten zien dat de stad niet alleen maar links is."

Carnaval

De VVD ontbreekt, omdat partijleider Rutte bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea is en fractievoorzitter Dijkhoff carnaval viert in zijn woonplaats Breda. De VVD wilde een andere prominent sturen, maar daar zag de organisatie niet veel in. PVV-leider Wilders is er niet omdat zijn partij in Amsterdam ook niet meedoet.

Het is de eerste keer dat de nieuwe SP-leider Marijnissen zich in een groot debat laat zien. Het Amsterdamse debat zal zeker veel media-aandacht trekken, denkt Fresen. "Als je als partijleider zo'n aftrap goed doet, straalt dat uit op de rest van je campagne."

Voor de achterban van de partijen is een dergelijk groot debat ook belangrijk voor het moreel in de campagne, benadrukt hij. De komende weken zullen lokale partijleden veel tijd besteden aan het werven van stemmen voor woensdag 21 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl