Premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: VVD met voorsprong de grootste, opmars Forum stokt

In de nieuwste Peilingwijzer blijft de VVD de grootste partij met 26 tot 30 zetels. Dat is weliswaar een daling van 5 ten opzichte van het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer, maar het gat met de andere partijen is groot. De PVV (15 tot 19 zetels) en D66 (15-17) komen nog het dichtste bij.

De VVD is ten opzichte van de vorige Peilingwijzer in december 2 zetels gestegen. Maar volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, mogen daar geen al te stevige conclusies aan worden verbonden. Het kan onder meer te maken hebben met wat hij "een technische aanpassing" noemt: Nederland telt sinds kort nog maar vier in plaats van vijf landelijke peilers.

EenVandaag werkt sinds kort samen met Ipsos. Dat heeft effect op de Peilingwijzer, die een gewogen gemiddelde van de landelijke peilingen uitrekent. "Een deel van de verschuivingen in deze Peilingwijzer kan door deze aanpassing komen", waarschuwt Louwerse.

Aangifte Baudet

Opvallend is verder dat het Forum voor Democratie (FvD) niet verder stijgt. De partij van Thierry Baudet staat op 11 tot 15 zetels, nog altijd een verveelvoudiging van de 2 zetels die FvD nu heeft in de Kamer. Eventuele effecten van Baudets aangifte tegen D66-minister Ollongren en de verwijdering van twee partijleden zijn niet te meten, omdat er vanaf het afgelopen weekeinde niet of nauwelijks onderzoek is gedaan.

GroenLinks handhaaft zich op 13 tot 15 zetels, terwijl de SP en het CDA op hetzelfde zetelaantal uitkomen. Louwerse wijst erop dat de peilingbureaus het niet eens zijn over de vraag of er sprake is van een 'Marijnissen-effect', vanaf het moment dat Lilian Marijnissen Emile Roemer opvolgde als SP-leider. EenVandaag ziet dat wel; bij Maurice de Hond lijkt het minder sterk.

Achter deze partijen haalt de PvdA 10 tot 13 zetels en de ChristenUnie 5 tot 7. De Partij voor de Dieren komt uit op 5 tot 7, 50Plus op 4 tot 6, terwijl de SGP en Denk elkaar in evenwicht houden op 2 tot 4.

Gemeenteraadsverkiezingen

Voorspellende waarde voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart heeft de Peilingwijzer nauwelijks, benadrukt Louwerse. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat lokaal de opkomst beduidend lager is dan bij landelijke verkiezingen. Verder doen in veel plaatsen landelijke partijen in maart niet mee, terwijl lokale lijsten daar juist heel dominant kunnen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl