Turnwereld opnieuw geschokt door seksueel misbruik
Opnieuw ging er maandag een schok door de Amerikaanse turnwereld. De zaak rond het seksueel misbruik van voormalig teamarts Larry Nassar hield de gemoederen al danig bezig, maar maandag liet ook Simone Biles, viervoudig olympisch kampioen van 2016, weten door Nassar te zijn misbruikt.
Sanne Wevers, die in Rio de Janeiro goud veroverde op balk - Biles won op dat onderdeel brons - zegt veel respect te hebben voor de moed van de Amerikaanse turnsters om hun verschrikkelijke ervaringen te delen.
"Het is afschuwelijk dat dit in Amerika zo lang heeft kunnen duren, maar het is goed dat het nu naar buiten komt", zegt Wevers in een verklaring. "Ik denk dat het zaak is breder te kijken en dat we ons moeten beseffen dat het niet alleen de turnsport betreft. De 'MeToo'-discussie heeft laten zien dat het veel breder is en sport overstijgt."
"Gelukkig heb ik zelf nooit enige vorm van mishandeling meegemaakt", zegt Wevers. "Dit wil niet zeggen dat ik zeg dat het niet voor zou kunnen komen. Ik hoop dat de vrouwen die dit meemaken of meegemaakt hebben, zich gesterkt voelen om hulp te zoeken."
Ook oud-turnster Fieke Willems, tegenwoordig bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), is geschrokken van de ontwikkelingen in de Amerikaanse turnwereld. "Je wilt altijd voorkomen dat een turnster alleen is met een arts of een fysiotherapeut. Een opendeurbeleid is heel belangrijk."
Biles, viervoudig olympisch en tienvoudig wereldkampioen, liet maandag via een emotionele verklaring op Twitter weten dat ook zij is misbruikt door Nassar, die deze week van een rechter in Michigan zijn straf te horen krijgt.
Biles omschreef het gedrag van Nassar als "volledig onaanvaardbaar, walgelijk en beledigend, vooral van iemand over wie mij was verteld dat ik hem moest vertrouwen."
'Niet mijn schuld'
"Te lang heb ik me afgevraagd: was ik te naïef? Wat het mijn eigen schuld?", schreef de 20-jarige Biles. "Nu weet ik het antwoord op die vragen. Nee, het was niet mijn schuld. Nee, ik zal niet en zou niet de schuld moeten dragen die toebehoort aan Larry Nassar, USA Gymnastics en anderen."
Biles is zeker niet de eerste Amerikaanse topturnster die zich uitspreekt over Nassar. Onder anderen Aly Raisman (drievoudig olympisch kampioen), Gabby Douglas (drievoudig olympisch kampioen) en McKayla Maroney (goud en zilver in Londen) gingen haar voor.
Het drietal deed een klein jaar geleden een boekje open in het CBS-programma 60 minutes en vertelden daarbij openhartig over schokkende details van het seksueel misbruik door Nassar, die de Amerikaanse turnploeg bij vier Olympische Spelen heeft begeleid.
Net als Biles wijzen de andere turnsters ook naar de Amerikaanse turnbond, USA Gymnastics, die de beschuldigingen lang niet serieus nam en een cultuur zou hebben geschapen waarin het misbruik door Nassar mogelijk was. Oud-turnster Maroney zegt dat de bond haar zwijggeld heeft betaald nadat ze melding had gemaakt van het misbruik.
Juist deze week doet een rechter in Michigan uitspraak in het proces tegen Nassar. De arts, die het seksueel misbruik van zeven meisjes onder wie zes turnsters heeft bekend, werd begin december al tot zestig jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het bezit van kinderporno.
Ondertussen wordt hij door zo'n 125 vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Het Openbaar Ministerie in Ingham, Michigan verwacht dat 88 van hen deze week een verklaring zullen afleggen bij de rechter. Oud-turnster Raisman liet weten het te traumatisch te vinden om oog in oog te staan met Nassar; zij heeft een schriftelijke verklaring opgesteld die zal worden voorgelezen.
Volgende week volgt waarschijnlijk de uitspraak. De straf van Nassar kan variëren van 25 jaar tot levenslang.