CBS News

Over het nationale team van de Amerikaanse turndames hangt een donkere sluier. Al enige tijd zijn er verhalen over seksueel misbruik door voormalig teamarts Lawrence Nassar (in juni 2015 aan de kant gezet door de Amerikaanse bond), maar nu zijn er schokkende details naar buiten gekomen.

Drie Amerikaanse oud-turnsters vertellen in het CBS-programma 60 Minutes hoe zij op jonge leeftijd seksueel werden mishandeld door Nassar. De advocaat van de meisjes klaagt de turnbond aan voor nalatigheid, omdat er bij de behandelingen nooit een begeleider aanwezig was.

Jamie Dantzscher, die in 2000 op balk een bronzen medaille won bij de Spelen in Sydney, komt met de schokkendste onthulling. Toen ze nog een junior was, had ze last van haar onderrug en werd ze door de bond doorverwezen naar Nassar.

"Hij bracht zijn vingers bij mij naar binnen en draaide mijn been in het rond. Op die manier moesten mijn heupen weer in de goede positie 'schieten' en het zou helpen tegen mijn rugpijn. Ik was toen 13 of 14 jaar oud en het ging door tot mijn 18de, toen ik naar de Spelen in Sydney ging", aldus Dantzscher.

´In de turnhal voelden de turnsters geen steun van officials´

Zonder handschoen

Voormalig Amerikaans kampioene Jessica Howard en Jeanette Antolin, die van 1995 tot en met 2000 deel uitmaakte van de nationale ploeg, komt het verhaal van hun collega bekend voor. Nassar deed zijn vinger zelfs zonder handschoen in de vagina van de turnmeisjes.

"Ik weet nog dat ik dacht: hier klopt iets niet", zegt Howard. "Maar ik had het gevoel dat ik er niets van kon zeggen, omdat het om een zeer goed aangeschreven dokter ging." 

Volgens Nassar was zijn werkwijze volkomen legitiem. Hij pleit dan ook onschuldig te zijn. Er zijn echter ook aanklachten van seksuele intimidatie tegen hem van buiten de turnwereld en hij zou kinderporno in zijn bezit hebben. In totaal hebben zich meer dan zestig vrouwen gemeld, maar de advocaat van Dantzscher, Howard en Antolin denkt dat het werkelijke aantal "in de honderden" ligt.

Behandeling op hun eigen bed

De turnmeisjes werden voornamelijk behandeld door Nassar in een trainingscentrum bij Houston, op hun bed in hun eigen kamer. De beheerders van het centrum beweren niet op de hoogte te zijn geweest van de werkwijze van de arts. Dantzscher denkt daar anders over: "Ze moeten het geweten hebben."

De Amerikaanse bond verbrak in juni 2015 alle banden met Nassar toen de eerste berichten van zijn misstanden aan het licht kwamen en laat weten "verbolgen te zijn dat iemand een jonge atleet of kind zo kan misbruiken."

STER reclame