Lawrence Nassar tijdens de zitting op woensdag AFP

Een voormalig teamarts van de Amerikaanse turnbond moet minstens 25 jaar de cel in nadat hij heeft bekend zeven meisjes - van wie zes turnsters - seksueel te hebben misbruikt.

Lawrence 'Larry' Nassar gaf het misbruik woensdag toe in de rechtbank van Lansing. Zijn straf in deze zaak kan oplopen tot 40 jaar cel. Op 12 januari volgend jaar doet de rechter definitief uitspraak.

In totaal is hij door meer dan 125 meisjes en vrouwen aangeklaagd. Onder hen zijn Aly Raisman, McKayla Maroney en Gabby Douglas, die voor Amerika goud wonnen op de Olympische Spelen.

Volgens de openbaar aanklager gebruikte Nassar zijn vertrouwenspositie om jarenlang meisjes te misbruiken. "Hij overtuigde deze meisjes dat het om een medische behandeling ging", zei de openbaar aanklager tijdens de rechtszaak. "Waarom zouden ze aan hem twijfelen?

Nassar begon in 1986 te werken voor de Amerikaanse turnbond en vanaf 1997 ook voor de Michigan State University.

In juni 2015 verbrak de bond alle banden met Nassar toen er steeds meer verhalen over seksueel misbruik naar buiten kwamen. Een jaar eerder had zijn universiteit hem nog vrijgepleit van het aanranden van een studente.

Eind 2016 werd hij door de federale politie FBI opgepakt wegens het bezit van kinderporno.

De cultuur die Nassar jarenlang zijn gang liet gaan is nog niet weg

Een van de slachtoffers van Nassar

Volgens Rachel Denhollander, voormalig studente van de Michigan State University en de eerste vrouw die aangifte deed tegen Nassar, is met de bekentenis het grotere probleem bij de turnbond niet opgelost.

"Vandaag is een roofdier gestopt, maar het laat ook overduidelijk en pijnlijk zien dat de cultuur die hem jarenlang zijn gang liet gaan nog niet weg is", zei ze.

"Tientallen jaren heeft de Amerikaanse turnbond een atmosfeer gecreëerd waarin roofdieren als Nassar en honderden andere coaches jonge meisjes konden aanvallen en waarin de slachtoffers monddood werden gemaakt."

"Slachtoffers kregen te horen dat ze blij moesten zijn dat ze naar Larry mochten. Er werd tegen ze gezegd dat ze zelf het verschil niet zagen tussen een medische behandeling en seksueel misbruik", aldus Denhollander.

STER reclame