Aangepast

Waarom duurt het zo lang voor gedupeerden van aardbevingen geld zien?

Al bijna een jaar wordt er geen schadevergoeding meer uitgekeerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Voor veel Groningers is de maat vol. De NAM heeft tot april 2017 ruim een miljard euro uitgekeerd aan gedupeerden van de bevingen, maar stopte er daarna abrupt mee.

De NAM zegt voor die vergoedingen een zogeheten schadeprotocol nodig te hebben. De maatschappij had eerder zelf een protocol ontwikkeld, maar daar kwam kritiek op. Omdat het bedrijf dat de schade veroorzaakte dus zelf bepaalde wanneer er schadevergoeding werd uitgekeerd.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat niet burgers, maar de NAM moest aantonen of schade wel of niet door de aardbeving was veroorzaakt. Sindsdien zegt de NAM dat er een nieuw, onafhankelijk protocol moet komen. En daarvoor wijst de NAM naar andere partijen.

Waar blijft dat schadeprotocol?

Premier Mark Rutte heeft vandaag gezegd dat er binnen twee weken een schadeprotocol moet komen. Maar dat is dus in de afgelopen tien maanden niet gelukt. Er zijn ook nogal wat partijen betrokken bij de gaswinning in Groningen, en die hebben dus ook belang bij het protocol. En zij hebben er het volgende over te zeggen.

De minister van Economische Zaken, Eric Wiebes, gaat over de gaswinning: "Als ik tien maanden zou moeten wachten op de afhandeling van schade, had ik misschien minder mild gereageerd dan veel Groningers." Hij geeft aan dat het kabinet haast wil maken met het protocol.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij, een samenwerking van Shell en Esso, wint het gas uit de bodem: "Wij kijken naar de overheid voor een leidende rol."

Het Gasberaad is een bundeling van alle maatschappelijke organisaties die inwoners bijstaan: "Wij vinden dat de minister garant moet staan voor de NAM."

Bewoners bundelen krachten in meerdere organisaties zoals de Groninger bodembeweging: "We kunnen nu niet verder, de bal ligt nu al maanden op de stip bij Economische Zaken."

Het Centrum Veilig Wonen neemt als onafhankelijke organisatie de klachten in ontvangst: "Wij verwijzen naar de Nationaal Coördinator." Zij zitten overigens niet aan tafel bij de onderhandelingen over het schadeprotocol.

De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, bemiddelt tussen alle partijen: "Door de langdurige kabinetsformatie en verschillen van opvatting tussen de verschillende partijen ligt het protocol er nog niet."

En binnenkort komt er nog een speler bij: het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade, dat de schademeldingen gaat beoordelen en de hoogte van het schadebedrag gaat vaststellen.

Voor het eerst 'code rood' afgekondigd

Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen noemt de gedupeerden het slachtoffer van "juridisch geneuzel" rond de oprichting van een onafhankelijk schadefonds. Hij roept mensen met schade op zich bij hem te melden.

Tot nu toe heeft het Centrum Veilig Wonen 2311 melden binnengekregen over de laatste beving. Daarmee komt het totaal van het aantal schademeldingen door aardbevingen in Groningen op ongeveer 80.000.

Ondertussen is wel besloten dat er minder gas gewonnen gaat worden in Groningen. Maar veilig is het nog lang niet. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft na de beving in Zeerijp afgelopen maandag voor het eerst in Nederland 'code rood' afgekondigd. Het betekent dat ingrijpen dringend nodig om nieuwe, zware aardbevingen te voorkomen.

Waar blijft het schadeprotocol voor Groningen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl