Hoogste waterpeil bereikt bij Lobith: 14,64 meter boven NAP
14,64 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Met die waterstand, vanochtend gemeten in de Rijn bij Lobith, heeft het hoogwater in Nederland volgens Rijkswaterstaat zijn piek bereikt. De laatste keer dat het water zo hoog stond was in 2011. Toen bereikte het water een peil van 15,15 meter boven NAP.
Een dergelijke waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor, maar is niet gevaarlijk, zegt Rijkswaterstaat:
Het hoogwater wordt veroorzaakt door zware regenval in Duitsland. Dat veroorzaakt een zogeheten afvoergolf van de Rijn en de Moezel, die leidt tot de hoge waterstanden en de gecontroleerde overstroming van kaden en uiterwaarden van onder meer de Rijn, de IJssel, de Waal en de Nederrijn.
De waterschappen en gemeenten hebben verschillende maatregelen genomen tegen het water. In Nijmegen en Woudrichem zijn doorgangen in de waterkering gesloten. Aan de IJssel zijn zandzakken geplaatst. Langs vrijwel alle grote rivieren worden extra dijkinspecties gedaan.
Rijkswaterstaat verwacht dat de hoogwatergolf twee dagen nodig heeft om via de Waal bij Rotterdam de zee in te stromen. Via de IJssel en de Nederrijn en Lek duurt dat ongeveer drie dagen, zegt Rijkswaterstaat.
"Heel spannend wordt het hoogwater niet, maar het geeft interessante plaatjes", zegt Rico Tönis van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal. Tönis doelt op de beelden van de overstroomde kade en lantaarnpalen in het water bij Lobith. Tönis schrijft de in zijn ogen makkelijke afvloeiing van het water toe aan het project 'Ruimte voor de Rivier', waarvoor Rijkswaterstaat 34 ingrepen deed om overstromingen te beperken.
De gemeente Nijmegen en Rijkswaterstaat maakten met een drone beelden van hoogwater in de Waal.