Hoogwater bij de Waalkade bij Nijmegen ANP

Op verschillende plekken in het land zijn maatregelen genomen vanwege de hoge waterstanden in Nederlandse rivieren. De gemeente Nijmegen heeft bijvoorbeeld besloten de Waalkade af te sluiten voor verkeer. Sinds 18.00 uur is de kade dicht.

"We verwachten dat de kade dinsdagochtend gaat onderlopen. De hoogste waterstand wordt verwacht in de nacht van dinsdag op woensdag", schrijft de gemeente op Twitter.

Rijkswaterstaat verwacht een piek van 14,65 meter boven NAP. Dat is een niveau dat eens in de vijf jaar voorkomt. Gisteren zei Rijkswaterstaat dat we die waterstanden "prima" aankunnen.

De hoge waterstanden hebben dan ook niet tot grote problemen geleid, maar het vele water veroorzaakt wel hinder. In Zaltbommel staat al dagen een auto op een parkeerplaats aan de Waal. Het terrein is voor een deel ondergelopen. De gemeente Zaltbommel en de politie lieten eerder al weten op zoek te zijn naar de eigenaar van de auto. Als de eigenaar niet gevonden wordt, wordt de auto weggesleept.

Auto op een parkeerplaats in Zaltbommel Gemeente Zaltbommel

Bij Heteren zijn vandaag 43 schapen verdronken. Ze stonden op een stuk land dat door het hoogwater in de Nederrijn was ondergelopen. In natuurgebied Munnikenland bij Slot Loevestein werden 186 dieren naar een hoger gebied geleid.

In Heteren verdronken 43 schapen Omroep Gelderland

Door het stijgende water kunnen de bewoners van een huis uit het Gelderse Wamel niet meer met de auto bij de woning komen. "We gaan nu nog te voet naar de auto, maar vanaf morgen gaat dat ook niet meer. Dan moeten we met de boot heen en weer", zegt een van de bewoners tegen Omroep Gelderland.

De politie in Wijk bij Duurstede laat weten dat ouders tegen hun kinderen moeten zeggen niet bij ondergelopen delen te gaan spelen, meldt RTV Utrecht. "Attendeer uw kids op de gevaren, aangezien de scheiding tussen de kade en de ondergelopen parkeerplaats nauwelijks meer te zien is."

Politie Wijk bij Duurstede

In Warder in Noord-Holland is van een buitenzwembad niets meer te zien doordat er water uit het Markermeer overheen is gestroomd, meldt NH Nieuws.

Hoogwater zet openluchtzwembad blank in Warder NH / Mischa Korzec

Niet overal is sprake van wateroverlast. Het waterpeil in de Maas is juist flink aan het dalen, meldt het Waterschap Limburg. De komende dagen valt er in het Maasstroomgebied nog wat lichte regen. De dagen erna blijft het daar waarschijnlijk droog.

STER reclame