Een excursieboot kan in Keulen niet meer onder de brug door, en ligt voor anker
NOS NieuwsAangepast

Natte voeten dreigen voor Duitsers aan de Rijn, Moezel en Donau

Duitsland neemt nog meer maatregelen om wateroverlast tegen te gaan, nu het waterpeil in de rivieren Rijn, Moezel en Donau blijft stijgen. De boosdoeners zijn overvloedige regenval en smeltende sneeuw.

De Rijn bereikt naar verwachting maandag het hoogste punt van 9 meter. Die waterstand komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor. Het Duitse persbureau DPA verwacht dat veel inwoners in het westen van Duitsland dit weekend alleen naar buiten kunnen met Gummistiefel, rubberlaarzen.

Onder meer in Keulen, waar het waterpeil rond de 8,5 meter is, worden serieuze maatregelen getroffen. Daar gelden sinds dit weekend beperkingen voor de scheepvaart. In Düsseldorf staan 40.000 zandzakken klaar.

Gisteren liepen de straten al onder bij Heidelberg door overstroming van de Neckar. In St. Blasien zijn 150 mensen geëvacueerd vanwege overstromingen en aardverschuivingen.

Ook Nederland heeft te maken met hoogwater, niet alleen in de Rijn maar ook in de Waal. Het verantwoordelijke Waterschap Rivierenland heeft daarom een aantal toegangswegen naar kades in Woudrichem en Nijmegen gesloten.

In Woudrichem zijn afsluitbalken geplaatst in de Waterpoort. De gemeente Nijmegen neemt tal van maatregelen, om de gevolgen van een overstroming van de Waalkade te beperken. Vanaf morgen 18.00 uur is de kade verboden terrein voor verkeer. Ook is een aantal verlichtingsmasten uitgeschakeld en halen de gemeente en horeca-uitbaters obstakels weg.

Het advies in Zaltbommel om de auto niet te parkeren in de buurt van de Waal, komt voor een aantal automobilisten te laat. Daar is inmiddels een parkeerplaats bij het Bunkerschip overstroomd. Morgen volgt naar verwachting de parkeerplaats bij de Oude Wasserij.

Rijkswaterstaat heeft een kaart gepubliceerd waarop actuele waterstanden te raadplegen zijn. Klik daarvoor hier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl