De Millingerwaard staat onder water
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Hoogwater: bekramde dijken en boete voor wandelaars

Het water in de Nederlandse rivieren staat hoog. In de Rijn, Vecht en IJssel neemt het waterpeil de komende dagen nog tientallen centimeters toe, bij de Maas gaat het al weer zakken.

Beheerders van natuurgebieden en waterschappen nemen maatregelen. Zo sluit Staatsbosbeheer de uiterwaarden in de Gelderse Poort. "Het wassende water heeft nu eenmaal aantrekkingskracht op mensen", zegt boswachter Thijmen van Heerde.

Ketting om klaphek

De geïnteresseerden moeten toch echt de dijk op om het natuurfenomeen te bekijken. De klaphekjes die toegang tot het natuurgebied verlenen, zijn met kettingen afgesloten.

Wie toch gaat wandelen op een droog stuk, krijgt een boete van 99 euro. Zo wordt voorkomen dat dieren worden 'opgejaagd'. Reeën, hazen, konijnen en muizen zoeken bij hoogwater hun toevlucht op hoge droge stukken, schrijft Omroep Gelderland. Ze mogen daarbij niet door wandelaars worden gestoord.

Bevers boven op hun burcht in de natte Millingerwaard

Ook de waterschappen nemen maatregelen. In Limburg zijn pompen ingezet om overlast te voorkomen. En bij Arcen is een pop up-dijk aangebracht.

Opbouw demontabele dijk bij Arcen

Het waterschap Drents Overijsselse Delta Waterschap heeft zandzakken gelegd op de dijk langs de Kampereilanden. Vanwege het hoogwater van de Vecht, het Zwarte Water en de IJssel zijn dijken "bekramd".

De dijk wordt dan bekleed met een kunststof doek dat werkt als een pleister. Dit doek wordt bevestigd met stalen pennen of krammen. Zo worden locaties waar de grasmat kwetsbaar is extra beschermd.

Het 'bekrammen' van een dijk

De Twentse rivier de Dinkel is buiten zijn oevers getreden. Daardoor is het fietspad onbegaanbaar.

De Dinkel is buiten zijn oevers getreden

Het hoogwater is al voor de westerstorm ontstaan; het is gebruikelijk rond deze tijd van het jaar. Het peil in de Rijn is zo hoog door de neerslag en het smelten van sneeuw in Duitsland en Zwitserland. Door de Maas gaat nu veel water vanwege de neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk.

Advertentie via Ster.nl