Ryom Tae Ok en Kim Ju Sik
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn weer in gesprek - over kunstschaatsen

Noord- en Zuid-Korea zijn voor het eerst in twee jaar weer officieel met elkaar in gesprek. Voornaamste gespreksonderwerp in de grensplaats Panmunjom is de mogelijke Noord-Koreaanse deelname aan de Olympische Winterspelen.

Ook verbetering van de onderlinge betrekkingen staat op de agenda, maar hete hangijzers zoals de kernproeven van Noord-Korea zullen vermoedelijk niet worden besproken.

De Noord-Koreaanse hoofdonderhandelaar zei bij de start van de gesprekken dat hij hoopt dat ze "een nieuwjaarsgeschenk voor de Koreaanse natie" zullen opleveren.

Kunstschaatsen

De Spelen zijn volgende maand in Zuid-Korea. In het bijzonder gaat het over de vraag of de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik mogen deelnemen.

De eventuele deelname van Noord-Koreaanse atleten is bijzonder, want officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog. Toch gaat het waarschijnlijk gebeuren, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Het ziet er op dit moment wel naar uit dat Noord-Korea een delegatie naar de Olympische Spelen stuurt."

Zaterdag noemde een Noord-Koreaanse afgevaardigde bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de deelname van de twee kunstschaatsers aan de Spelen "aannemelijk".

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei onlangs graag te willen deelnemen aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Hij maakte er (naast allerlei dreigementen aan de Verenigde Staten) zelfs plaats voor in zijn nieuwjaarsspeech. "De deelname van Noord-Korea zou een mooie mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te tonen", aldus Kim. "We wensen dat de Spelen een succes worden."

De deelname van Noord-Korea is vooral een wens van organisator Zuid-Korea. "Het heeft een grote symbolische waarde", zegt De Vries. "Vooral president Moon van Zuid-Korea hoopt hierop."

Er zit ook een heel praktische kant aan de deelname van Noord-Korea. Een eventuele aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport Do Jong-hwan in november.

Op sportief gebied brengen de Spelen de landen dichter bij elkaar.

Marieke de Vries

Maar komt die dialoog er dan ook? Zorgen de Olympische Spelen ervoor dat de twee landen die nog altijd in oorlog met elkaar zijn, weer dichter bij elkaar komen?

"Op sportief gebied brengen de Spelen de landen dichter bij elkaar", zegt De Vries. "En waarschijnlijk zullen er ook overheidsvertegenwoordigers uit het Noorden meekomen en er zullen dan ook vast voor en achter de schermen wat ceremoniële Koreaanse ontmoetingen worden gehouden."

Maar we moeten niet denken dat er voor of achter de schermen een doorbraak wordt bereikt over het kernwapenprogramma van Noord-Korea, zegt ze. "Dat is voor Noord-Korea onbespreekbaar. Dus wat dat betreft verandert er niets."

Wie betaalt de kosten?

Voor de twee Noord-Koreaanse kunstschaatsers is het in ieder geval de dag van de waarheid. Achter de schermen wordt momenteel gedebatteerd over de vraag wie de onkosten van de Noord-Koreaanse delegatie gaat betalen. Zowel het IOC als de Zuid-Koreaanse overheid is bereid die te betalen, schrijft de Zuid-Koreaanse krant The Hankyoreh, maar of dat te rijmen valt met de strenge sancties die gelden voor Noord-Korea is niet duidelijk.

Met het gesprek tussen Noord-Korea en Zuid-Korea in het verschiet meldde het IOC gisteren dat de deadline voor Noord-Koreaanse atleten die willen meedoen aan de Winterspelen is verlengd - voor onbepaalde tijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl