Noord-Koreaanse studenten krijgen ski-les in Masikryong

Noord-Korea naar de Spelen? Pyeongchang hoopt op sportminnende Kim

Over tachtig dagen beginnen de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Zoals het er nu naar uitziet zonder sporters uit buurland Noord-Korea. Maar het IOC en het organisatiecomité in Pyeongchang blijven hoop houden dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, een groot sportliefhebber, zich nog bedenkt.

Op 31 oktober verliep een deadline waarop Noord-Korea een uitnodiging van het IOC had moeten accepteren om aan de Winterspelen mee te doen. In Pyongyang bleef het stil. Toch stellen het IOC en Zuid-Korea alles in het werk om Kim alsnog over de streep te trekken, al was het maar om de politieke spanningen rond Pyeongchang te verminderen na de recente rakettesten van het Noord-Koreaanse regime en het gebakkelei met de Amerikaanse president Donald Trump.

"Hoewel Noord-Korea geen officieel antwoord heeft gegeven, blijven we zeer hoopvol dat ze meedoen", zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport, Do Jong-hwan. "Als Noord-Korea meedoet, is dat een teken dat we veilige en goede Spelen zullen hebben. Bovendien kan het leiden tot een dialoog en samenwerking op het Koreaanse schiereiland."

Geld en wildcards

Het IOC heeft Noord-Korea aangeboden financieel te helpen en zegt wildcards te overwegen voor sporters die niet aan de olympische kwalificatie-eisen voldoen. Zuid-Korea heeft onder meer voorgesteld om samen met de noorderburen een ijshockeyteam te vormen, maar dat idee is door Pyongyang al afgeschoten.

Het zou echter zomaar kunnen zijn dat het Noord-Koreaanse regime op het laatste moment alsnog besluit een delegatie naar de Spelen te sturen, denkt minister Do. Daarbij is de hoop ook gevestigd op het sporthart van leider Kim.

Noord-Koreaanse leider Kim kijkt naar skiwedstrijd

Sinds Kim in 2011 aan de macht kwam, is de aandacht voor sport in het stalinistische land aanzienlijk toegenomen. In 2014 zette hij de sportieve ambities voor zijn land in een open brief uiteen en prompt werd het budget voor sport met 17 procent verhoogd. Om hoeveel geld het precies gaat, vermelden de Noord-Koreaanse staatsmedia niet.

Kim zelf is weleens als aandachtig toeschouwer gezien bij skiwedstrijden in zijn land en onderhoudt goede contacten met voormalig NBA-ster Dennis Rodman. En de Noord-Koreaanse ploeg die bij de Aziatische Spelen in 2014 elf gouden medailles veroverde, werd groots gehuldigd met een overwinningsparade en een staatsbanket met de grote leider zelf.

Heldenonthaal Noord-Koreanen na Aziatische Spelen 2014

De Verenigde Naties namen eerder deze maand - traditioneel - een resolutie aan waarin werd opgeroepen tot vrede tijdens de Olympische Spelen. "De Spelen van Pyeongchang vertegenwoordigen een oprechte poging om de bevroren grens tussen Zuid- en Noord-Korea te overschrijden en vrede te stichten", sprak de Zuid-Koreaanse oud-kunstrijdster en ambassadeur van Pyeongchang Kim Yuna tijdens de VN-vergadering.

Ondanks de hermetisch gesloten grens tussen twee landen, die officieel nog steeds in oorlog zijn, staat voor de Noord-Koreaanse sporters de deur naar Pyeongchang wijd open. Het wachten is alleen nog op een besluit van leider Kim.

Voormalig kunstrijdster Kim roept op tot 'olympische vrede'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl