NOS SportAangepast

Verenigde Naties roepen op tot 'olympische vrede' tijdens Pyeongchang

Voormalig kunstrijdster Kim roept op tot 'olympische vrede'

De Verenigde Naties hebben een resolutie aangenomen waarin wordt opgeroepen om de 'olympische vrede' te respecteren tijdens de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In de resolutie wordt gevraagd om de vrede te bewaren vanaf een week vóór het begin van de Spelen tot een week na de sluitingsceremonie, zodat alle sporters op een veilige manier aan de Spelen kunnen deelnemen. De resolutie werd volgens traditie ingediend door het gastland, Zuid-Korea. Sinds 1993 nemen de Verenigde Naties iedere twee jaar de olympische resolutie aan.

In een toespraak vroeg de voormalige Zuid-Koreaanse kunstrijdster Kim Yuna om steun voor de resolutie. "De Spelen van Pyeongchang vertegenwoordigen een oprechte poging om de bevroren grens tussen Zuid- en Noord-Korea te overschrijden en vrede te stichten", sprak de olympisch kampioene van 2010 en ambassadeur van Pyeongchang.

Kim Yuna tijdens de Winterspelen in Sotsji, waar ze zilver veroverde

Puck beter dan wapen

Ook IOC-voorzitter Thomas Bach hield een toespraak. Miroslav Lajcák, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, zei dat sport alleen geen conflicten kan beëindigen of vrede kan brengen. "Maar ik geloof dat een voetbal of een ijshockeypuck een beter werktuig voor de vrede is dan een wapen."

De traditie van de olympische vrede stamt al uit de klassieke oudheid. Destijds hielden de strijdende partijen zich er zelden aan. De komende Spelen is het thema extra actueel gezien de opgelopen spanningen rond Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl