Noord-Koreaanse Taekwondoka's
Aangepast

Kan taekwondo een verzoenende rol spelen tussen Noord- en Zuid-Korea?

  • Marijke van der Groef

    Sportredacteur

  • Marijke van der Groef

    Sportredacteur

Taekwondo als helpende hand tussen de beide Korea's. Als het aan Chungwon Choue ligt, de president van World Taekwondo, wordt dat idee werkelijkheid. Binnenkort zijn er gesprekken met het Internationale Olympische Comité (IOC) om de zomersport taekwondo een rol te laten spelen tijdens de Winterspelen in februari in Zuid-Korea.

Taekwondo is een van oorsprong Koreaanse sport. Populair in zowel Zuid- als Noord-Korea, al beoefenen beide landen een andere variant. Jarenlang was er op bestuurlijk niveau weinig contact tussen de twee.

Tot een kleine drie jaar geleden, toen voor het eerst een Noord-Koreaans team voor een demonstratie naar het wereldkampioenschap van hun zuiderburen ging. Zelfs toen de relatie tussen Noord-Korea en zijn buurlanden op politiek niveau verslechterde door de rakettesten, bleef op sportief niveau het contact bestaan.

Ik geloof dat sport kan bijdragen aan wereldvrede.

Chungwon Choue, president World Taekwondo

De samenwerking was ook afgelopen juni goed zichtbaar, tijdens het WK taekwondo in het Zuid-Koreaanse Mutu. In de aanwezigheid van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in gaven Noord-Koreaanse taekwonda's een demonstratie tijdens de openingsceremonie.

Het verbaasde voorzitter Choue. "Op dat moment was de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea helemaal niet goed. Ik geloofde eerlijk gezegd niet meer dat het Noord-Koreaanse team zou komen."

Het Zuid-Koreaanse publiek reageerde enthousiast en ook het IOC bleek gecharmeerd. Al snel rees de vraag of de twee teams niet op de een of andere manier een rol zouden kunnen spelen tijdens de Olympische Spelen. Choue denkt van wel. "Ik geloof dat sport kan bijdragen aan wereldvrede."

Brengt Taekwondo Noord- en Zuid-Korea dichter bij elkaar?

Ook Koreakenner Michiel Hoogeveen lijkt het een goed idee om de twee landen te laten samenkomen tijdens de Spelen. "Deze samenwerking gaat echt om Koreaanse eenheid. Ze richten zich puur op de sport en hopen dat er van daaruit een politieker podium ontstaat."

Inmiddels hebben zich ook twee Noord-Koreaanse kunstrijders geplaatst voor de Winterspelen, maar het is nog onduidelijk of zij van het regime mogen deelnemen. Volgens Hoogeveen moeten we niet denken dat de aanwezigheid van Noord-Koreanen garandeert dat het land zich rustig houdt.

"Dit soort uitwisselingen zijn voor de Noord-Koreanen een goede manier om aan de wereld te laten zien dat ze vrede willen met Zuid-Korea. Maar als Kim Jung-un een rakettest wil doen tijdens de Spelen dan zal hij dat niet laten omdat er toevallig Noord-Koreaanse sporters in Zuid-Korea zijn."

Openingsceremonie of pauzenummer

Omdat taekwondo geen wintersport is, is het nog onduidelijk wat voor rol het gemengde demonstratieteam uiteindelijk krijgt tijdens de Winterspelen. Er zijn speculaties over een rol tijdens de openingsceremonie of als pauzenummer.

Is er ook een kans dat het werkelijk tot een gezamenlijk taekwondo-optreden komt? Choue blijft positief: "De kans dat de Noord-Koreanen komen schat ik op 60 procent. Dat is mijn hoop. En als je erover droomt, kan het de waarheid worden."

Kan taekwondo een verzoenende rol spelen tussen Noord- en Zuid-Korea?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl