Verbod Bandidos opsteker voor OM in strijd tegen andere motorclubs
Na elf jaar kan het Openbaar Ministerie eindelijk een succes vieren in zijn strijd tegen criminele motorclubs. De rechter in Utrecht heeft de Bandidos vanmorgen verboden.
Het OM is zeer tevreden met het verbod. En niet voor niets. NOS-justitieredacteur Remco Andringa noemt het een belangrijke uitspraak voor de aanpak van Satudarah en No Surrender. Het OM probeert ook die twee motorclubs verboden te krijgen.
"De kans dat dat gebeurt, is nu aanzienlijk vergroot", zegt Andringa. "Het OM zegt dat beide clubs zich op precies dezelfde manier profileren als de Bandidos."
Dit sterkt de officieren van justitie dat ze een goede strategie hebben gekozen.
Volgens de rechter werden binnen de vereniging ernstige strafbare feiten als mishandeling, bedreiging en afpersing bevorderd. "Dat gebeurde bijvoorbeeld door het geven van een beloning als je namens de club een misdrijf pleegt", legt persrechter Hans Zuurmond uit.
"Dat kan in de vorm van een embleem dat je op je jasje kunt doen. Of door een hogere rang, er is een sterke hiërarchische structuur in die vereniging. Door dat zo aan te pakken, stimuleer je dat mensen strafbare feiten plegen en dat maakt dat de vereniging zelf aangepakt kan worden."
Ook de Leidse hoogleraar criminologie Arjan Blokland zegt dat dit vonnis als voorbeeld kan dienen voor andere zaken, de zogenoemde precedentwerking. "Dit sterkt de officieren van justitie dat ze een goede strategie hebben gekozen. Het is een positief signaal dat ze op deze voet ook andere motorbendes kunnen verbieden."
De advocaat van motorclub No Surrender, die mogelijk ook verboden wordt, zegt dat hij de uitspraak eerst moet bestuderen voordat hij kan reageren. "Maar als één motorclub wordt verboden, hoeft dat nog niet van toepassing te zijn op andere clubs."
Dat is ook de reactie van de advocaat van motorclub Satudarah. Volgens hem is een verbod op andere motorclubs alleen mogelijk als alle omstandigheden hetzelfde zijn. "Maar ik kan zo al veel verschillen aangeven. De Bandidos zijn drie jaar actief en zeer gewelddadig. Dat ligt anders bij Satudarah die al 26 jaar in Nederland is. Bovendien komt er waarschijnlijk nog een hoger beroep en cassatie."
Voor de Bandidos betekent het verbod dat ze hun clubhuizen moeten verlaten. Zij laten het er niet bij zitten en gaan in hoger beroep. Zolang dat loopt, mogen ze hun clubkleuren nog gewoon dragen.