Bandidos per direct verboden, rechter ziet 'cultuur van wetteloosheid'
De motorclub Bandidos is verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht beslist. "Door het verbod worden gedragingen een halt toegeroepen, die onze samenleving ontwrichten of kunnen ontwrichten", zegt de rechter. Het verbod gaat per direct in en de bezittingen van de club worden in beslag genomen.
De rechter benadrukte dat vrijheid van meningsuiting en vergadering een grondbeginsel is van onze democratische rechtsstaat. "Een verbod van een rechtspersoon betekent een ernstige inbreuk op het grondrecht, waartoe slechts in een uiterst geval kan worden overgegaan."
De rechter stelde dat de Bandidos zich presenteren met een cultuur van wetteloosheid. Volgens de rechter is de organisatie gericht op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld. Dat blijkt onder meer uit het promoveren van en uitreiken van patches aan mensen die geweld hebben gebruikt. Ook rekende de rechter het de club zwaar aan dat geweld van Bandidos-leden de veiligheid van andere burgers in gevaar brengt.
Drugshandel
Het Openbaar Ministerie had een verzoek ingediend voor een verbod op de motorclub in zowel Nederland en het buitenland, zodat buitenlandse leden zich niet meer kunnen manifesteren in Nederland. Volgens het OM houdt de club zich vooral bezig met drugshandel, prostitutie en wapenhandel en wordt geweld er verheerlijkt.
Bandidos stelde als verweer dat er geen wereldwijde organisatie bestaat en dat het daarom niet verboden kan worden. De rechtbank in Utrecht concludeert na onderzoek dat Bandidos wereldwijd wel als zelfstandige eenheid naar buiten treedt. Ook zijn volgens de rechter de activiteiten van Bandidos Worldwide in strijd met de openbare orde.
Bandidos-advocaat Marnix van der Werf zegt dat zijn cliënten in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. "Wij vinden dat de rechter bijzondere keuzes heeft gemaakt. Hij heeft alle Bandidos-verenigingen uit de hele wereld op een grote hoop gegooid en er één club van gemaakt. Wij kunnen aantonen dat het allemaal zelfstandige verenigingen zijn."
Sittard
De motorclub zit pas sinds drie jaar in Nederland en wordt internationaal gezien als de grote rivaal van de Hells Angels. De club heeft zijn belangrijkste afdeling in Sittard. Die gemeente probeert de club al langere tijd te weren. Sinds de komst van de Bandidos is het onrustig in Zuid-Limburg met onder meer aanslagen, brandstichting en vechtpartijen.
Justitie onderzoekt ook of het mogelijk is om de motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden. Eerder werden pogingen voor een verbod op de Hells Angels door de Hoge Raad teruggedraaid.