Wielerbond KNWU verder zonder miljoenen van Unibet
De KNWU moet het voortaan zonder de miljoenen van Unibet stellen. Het gokbedrijf stopt met de sponsoring van de Nederlandse wielerbond. Er was een contract voor vier jaar, met een maximaal bedrag van zeven miljoen euro.
In totaal ontving de wielerbond iets minder dan een miljoen euro. Maar na één jaar stopt de samenwerking, met als belangrijkste reden dat de nieuwe wet voor kansspelen nog niet door de Eerste Kamer is.
Toch ging er geen schok door het bondsgebouw op Papendal. "Dit zagen we al wel langer aankomen", vertelt Vincent Luyendijk, algemeen directeur van de KNWU. "Dit waren de afspraken, er zijn dan ook geen hard feelings".
Een aantrekkelijke deal
De sponsordeal van in totaal zeven miljoen euro werd in januari 2016 bekendgemaakt. Het is een riante bijdrage voor een wielerbond, met een jaarlijkse begroting rond de zes miljoen euro.
Het Zweedse gokbedrijf stelt wel een aantal voorwaarden. De nieuwe wet voor kansspelen - kansspelen op afstand (KOA) - moet worden ingevoerd en het belastingtarief van 29 procent moet omlaag naar 20 procent.
Zo niet, dan zou er een flinke hap af van de zeven miljoen euro af gaan of zou het sponsorcontract helemaal worden stopgezet. Bij dat laatste scenario, wat nu dus in werking is getreden, zou de KNWU alsnog een miljoen euro ontvangen.
Trots en gefrons
In januari 2016 werd het sponsorcontract nog met blijde gezichten gepresenteerd bij Nieuwspoort in Den Haag. Bondsvoorzitter Marcel Wintels glom van trots: "We zijn uitermate trots. De bijdrage is bijzonder groot, vierjarig. Voor zeven miljoen euro in totaal".
Op het gepresenteerde oranje shirt stonden zeven groene bollen. Geen letters en geen merk, want Unibet mocht in Nederland geen reclame maken.
Op een steenworp afstand, bij de Tweede Kamer, hadden ze meteen hun bedenkingen bij de deal. Vooral de voorwaarde dat het belastingtarief omlaag moest, zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de toenmalige coalitie van VVD en PvdA.
De politiek wordt onder druk gezet, vond Tjeerd van Dekken van de PvdA. "Eigenlijk zeggen ze: Tweede Kamer, als jullie niet akkoord gaan met de voorwaarden heeft de wielersport een probleem."
Ook VVD-kamerlid Jeroen van Wijngaarden had zijn bedenkingen over de haalbaarheid van de deal.
Een nog groter euvel bleek de wet die het mogelijk moest maken om online kansspelen aan te bieden, want de Eerste Kamer heeft ruim anderhalf jaar later nog geen akkoord gegeven.
"Die wet is er nog niet doorheen en dat kan ook nog wel even duren. Deskundigen zijn het er niet over eens wanneer die wet dan wel ingevoerd wordt. Dat is ook de reden dat de samenwerking nu gestopt is. We wisten dat en hebben dat aan de voorkant afgesproken", vertelt Luyendijk.
Lijn der verwachting
Ook NOS-analyticus Danny Nelissen was niet verbaasd over het einde van het contract. "Het was natuurlijk al hoogst onwaarschijnlijk dat de regering mee zou gaan met die gewenste verlaging. Het lag in de lijn der verwachting dat de deal uiteindelijk niet de volle vier jaar zou volmaken."
Toch vindt Luyendijk het geen onverstandige keuze om een sponsorcontract te sluiten dat vroegtijdig kan worden gestopt. "Het was één van de scenario's waar we rekening mee hebben gehouden. Een miljoen is een hoop geld en dat hebben we gewoon keurig gekregen. Zonder exposure want ze mogen geen reclame maken. Daar heb ik echt waardering voor."
Als je een miljoen kunt krijgen, ben je gek als je het niet doet. Het is een beetje gokken
Ook NOS-analyticus Danny Nelissen snapt de keuze van de wielerbond wel. "Als je een miljoen kunt krijgen, ben je gek als je het niet doet. Het is een beetje gokken, maar er wordt opportunistisch gedacht en dat is in de sponsorwereld wel logisch. Het is ook een lastige wereld, waar al die sportbonden in dezelfde kleine vijver vissen."
Begroting omlaag
Al met al valt een belangrijke sponsor weg en moet de begroting omlaag. "We moeten over de hele linie besparen. We hebben niet alles opgemaakt, maar we moeten wel bezuinigen", schetst Luyendijk. "We zijn onlangs van Nieuwegein verhuisd naar een nieuw pand op Papendal, waarmee we ook kosten besparen".
Bovendien is er ruimte voor een nieuwe sponsor. Of dat opnieuw een gokbedrijf zal zijn, is de vraag. "We hebben meerdere belangen die we moeten afwegen, van topsport tot breedtesport", aldus de KNWU-directeur. "We zien wel dat er mogelijkheden in de sport zijn. We blijven kijken en als er kansen zijn, zullen we daarvoor gaan. "
Volgens Nelissen wordt het tijd dat de gouden periode van wielersport wordt uitgemolken. "De sport is ongelofelijk populair. Heel Nederland fietst, maar daar wordt niet van geprofiteerd; ja, door de industrie, maar de bonden worden daar niet rijk van."