NOC*NSF ANP

Het voornemen van wielerbond KNWU om vanaf 2017 in zee te gaan met online gokbedrijf Unibet is ook door sportkoepel NOC*NSF met verbazing ontvangen. NOC*NSF verdeelt jaarlijks 45 miljoen euro onder de sportbonden in Nederland, waaronder de KNWU. Dat geld is afkomstig van De Lotto, die in een persbericht sprak van 'een aantasting van het solidariteitsprincipe'. 

"NOC*NSF was niet ingelicht over het besluit van de KNWU. Wij wisten van niets", bevestigt Geert Slot, woordvoerder van NOC*NSF. "Wij hebben uiteraard overleg gevoerd met De Lotto en besproken wat dit betekent. Er moet nog een hele hoop geregeld worden voordat de overeenkomst met Unibet in 2017 van kracht kan gaan. Wij wachten af en blijven in de tussentijd in gesprek met de sportbonden."      

Tot 2017: geen concurrenten De Lotto

De sportbonden zijn vrij om sponsors aan te trekken, maar ontvangen jaarlijks ondersteuning uit gelden van De Lotto. "Bonden die van collectieve middelen gebruik maken, mogen geen concurrerende partijen van De Lotto aantrekken", vertelt Slot. 

"Maar dat zijn afspraken die van toepassing zijn op 2016. Afhankelijk van de behandeling van de Wet KOA/Wet op de Kansspelbelasting zullen voor 2017 nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. De overeenkomst van de KNWU met Unibet gaat pas in 2017 in, dus formeel mag dat. Maar we weten nog helemaal niet hoe de politieke besluitvorming gaat uitpakken."

Sportbonden in overleg

In principe juicht NOC*NSF de opening van de gokmarkt in Nederland toe. "Als activiteiten van buitenlandse bedrijven gelegaliseerd worden, kunnen we geld overhouden in de markt. Maar de sportbonden moeten nu overleg voeren. Het is een keuze tussen de zekerheid van een jaarlijkse bijdrage uit publieke middelen en het verlangen om meer uit de marketing te halen. Daar gaan we in de komende maanden over in gesprek."

STER reclame