Marcel Wintels (l) presenteert Unibet als nieuwe sponsor van de KNWU vanaf 2017 KNWU

In het Haagse perscentrum Nieuwspoort presenteerde de KNWU woensdagochtend vol trots Unibet als toekomstige sponsor. Blije en vastberaden gezichten bij de wielerbond en de Zweedse gokgigant . Maar niet iedereen in de sport- en sponsorwereld nam diezelfde pose aan. Daarnaast kunnen de regels van de UCI wel eens roet in het eten gooien. 

Allereerst gaf de Nederlandse Lotto aan "zeer teleurgesteld" te zijn in de keuze van de KNWU. De Lotto is op dit moment goed voor een afdracht van miljoenen aan de wielerbond. En dat "een directe concurrent" daar nu bij komt, tast volgens De Lotto het solidariteitsprincipe in de sport aan. 

Volgens KNWU-voorzitter Marcel Wintels is daar geen sprake van. Om daaraan toe te voegen dat "de afhankelijkheid van één (staats)bedrijf de sport juist kwetsbaar maakt. Ik begrijp best dat ze even schrikken nu ze zien dat er echt nieuwe grote toetreders komen. Maar dat is juist de bedoeling van die open markt", daarmee doelend op de ophanden zijnde verruiming van de wet op de kansspelen. 

Ook reageert Wintels op de woorden ("wij wisten van niks") van NOC*NSF-woordvoerder Geert Slot. "Wij trekken nauw op met NOC*NSF. De afgelopen maanden hebben we regelmatig met NOC*NSF over nieuwe sponsorproposities gesproken. De naam van de sponsor mochten we uiteraard niet noemen, we hebben voor vertrouwelijkheid getekend." 

UCI heeft regels voor inmening gokbedrijven

Volgens de huidige regels van de UCI, de internationale wielerunie, is de samenwerking tussen wie dan ook in de wielerwereld en een gokbedrijf helemaal niet toegestaan. In de reglementen staat te lezen dat "iedereen die valt onder de UCI-regels zich direct of indirect niet mag inlaten met de organisatie van weddenschappen op wielerwedstrijden." Dit kan leiden tot een schorsing van acht dagen tot maximaal een jaar. 

De Nederlandse Toto, onderdeel van De Lotto, moest stoppen met het aanbieden van wielerweddenschappen toen Lotto de sponsor werd van de wielerploeg Lotto-Jumbo. In theorie is het bijvoorbeeld mogelijk dat een medewerker van het gokbedrijf kan horen dat renner X net geblesseerd is geraakt. Het aanpassen van quoteringen door het gokbedrijf en ook matchfixing liggen dan op de loer. 

De regels van de UCI NOS/UCI

Marcel Wintels laat desgevraagd weten: "Uiteraard is hier door juristen naar gekeken. Voor de KNWU en Unibet is in de uitwerking altijd de regelgeving leidend die op verschillende vlakken van toepassing is." Een woordvoerder van Unibet voegt daaraan toe: "Onze interpretatie is dat dit binnen de regels van de UCI past." 

De UCI kon woensdagavond niet op vragen van de NOS reageren omdat de wielerbond "niet op de hoogte was van een mogelijke overeenkomst tussen de KNWU en Unibet".

STER reclame