Een verrassende nieuwe sponsor van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU). In Den Haag werd zojuist gokbedrijf Unibet gepresenteerd als nieuwe geldschieter vanaf 2017. 

Unibet is de opvolger van Rabobank, de bank die de afgelopen twintig jaar geld pompte in de vaderlandse wielersport. Met de samenwerking, die voor vier jaar wordt aangegaan, is een bedrag van zeven miljoen euro gemoeid. 

De damesselectie tijdens de presentatie van Lotto als nieuwe sponsor in mei 2013 ANP

"Unibet is de nieuwe sponsor van alles. Verenigingen maar ook topsport", legt KNWU-voorzitter Marcel Wintels uit. "We zijn uitermate trots. De bijdrage is bijzonder groot. Vierjarig. Voor zeven miljoen euro totaal."

De keuze voor het buitenlandse online wedkantoor is saillant te noemen, aangezien concurrent Lotto de afgelopen jaren al geldschieter is geweest van de Nederlandse Wielerunie. In mei 2013 nog werd de Lotto gepresenteerd als shirtsponsor van de KNWU.

Beoogde sponsor Unibet: willen signaal afgeven naar politiek

"Financiering van sport is een ingewikkeld speelveld. Sport moet de sprong naar de toekomst maken. We kunnen niet alleen blijven doorgaan met de huidige partners. We zien dat de wereld om ons heen verandert. Sport moet daarin mee."

Tot 2017 mag Unibet nog niet actief zijn op de Nederlandse markt, dus tijdens de presentatie werden niet de letters Unibet getoond, maar zes groene balletjes.

"Niet langer afhankelijk van Lotto"

Met de samenwerking heeft de KNWU eindelijk zijn gewenste duurzame financieringsmodel. "Een model waarbinnen een vorm van basisfinanciering vanuit de landelijke overheid met een afdracht uit de kansspelbelasting wordt aangevuld", aldus de KNWU in zijn persbericht. "Zo ontstaat een meer gespreide en minder afhankelijke vorm van financiering en is de sport niet langer uitsluitend afhankelijk van inkomsten uit de Lotto en de Staatsloterij."

STER reclame