NOS NieuwsAangepast

De Balie: 'Inschatting autoriteiten lijkt op zorgeloosheid'

De debatavond bij cultureel centrum De Balie in Amsterdam, waar een IS-strijder werd herkend, is vooraf door de organisatie zelf aangemerkt als risico-avond. Maar de inlichtingendiensten en politie dachten daar anders over, zegt directeur van De Balie Yoeri Albrecht tegen de NOS.

Het debat vond plaats op 14 september en volgde op een documentaire over de activistische groep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Dat leden van die groep hierbij aanwezig waren, is vooraf niet gecommuniceerd uit veiligheidsoverwegingen. RBSS wordt ernstig bedreigd door IS.

De autoriteiten maakten een andere inschatting dan de organisatie, zegt Albrecht. "Hogerhand dacht niet dat het een risico was, wij dachten van wel en daarom hebben we het ook niet aangekondigd en zelf beveiliging ingehuurd."

Zwaar geval

Na het debat zagen leden van RBSS dat er een IS'er in de zaal zat. "De groep wist wie hij was en kende zijn naam", zegt de directeur die zelf ook bij het debat was.

Toen de activisten een foto van de man wilden nemen, vluchtte hij de zaal uit. Per fiets verliet hij het Leidseplein. "Die avond was de politie niet in de zaal en duurde het bijna een uur voordat ze er waren nadat we hadden gebeld", zegt Albrecht.

Hij zegt normaal buitengewoon tevreden te zijn met de politie op het Leidseplein waar De Balie aan grenst, maar zijn twijfels te hebben bij de inschattingen die de inlichtingendiensten maken. "Het lijkt op zorgeloosheid."

De IS-strijder uit Syrië verblijft al maanden op valse papieren in Nederland. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen dat hij een "zwaar geval" is, meldden Nieuwsuur en de Volkskrant vanochtend.

Echte helden

Albrecht noemt het zorgelijk dat de IS'er zomaar het debatcentrum kon binnenkomen waar ook leden van RBSS waren. "Dit zijn de echte slachtoffers en de echte helden van de afgelopen oorlogen. Dat deze mensen ook hier in het donker moeten leven in safehouses en niet aangekondigd op het podium kunnen verschijnen is een groot gebrek van onze open samenleving."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie op de berichtgeving over de IS'er dat er voldoende juridische grond moet zijn om iemand vast te zetten. Volgens hem wordt er "scherp opgelet". Maar hij kan, "ook vanwege de veiligheid", dus niet op "deze specifieke kwestie" ingaan.

Volgens Albrecht is het niet voor het eerst dat er in het centrum een risico-avond plaatsvond. "Er zijn meer van dit soort incidenten geweest. De afgelopen tijd zijn hier met grote regelmaat sprekers geweest waar we zeer grote veiligheidsmaatregelen moesten nemen. Ik doe hier verder geen mededelingen over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl