Ruqia Hassan Twitter

Militanten van IS hebben een burgerjournaliste om het leven gebracht die schreef over het dagelijks leven in Raqqa, melden activisten. Ruqia Hassan (30) zou daarmee de eerste vrouw zijn die is geëxecuteerd omdat ze berichtte over de toestand in de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat. 

De dood van Ruqia Hassan (30) is naar buiten gebracht door activisten van Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) en een organisatie van Syrische journalisten, Syria Direct

Volgens RBSS is Hassan al in september gedood. De exacte datum is niet duidelijk. Syrische journalisten zeggen dat IS haar familie enkele dagen geleden op de hoogte heeft gebracht van haar overlijden.

'Spionage'

IS zou Ruqia Hassan hebben beschuldigd van spionage en het samenwerken met de vijand, het Vrije Syrische Leger. 

De burgerjournaliste schreef onder de naam Nisan Ibrahim. Haar laatste bericht via sociale media is van 20 juli 2015. RBSS heeft dat verspreid via Twitter. 

Daarin zegt Ruqia Hassan dat ze in Raqqa is en doodsbedreigingen heeft gekregen. "Als ISIS mij arresteert en doodt, dan is dat OK. Want ze zullen mijn hoofd eraf snijden en ik heb waardigheid. Dat is beter dan wanneer ik in vernedering moet leven."

STER reclame