NOS NieuwsAangepast

'Syrische IS-strijder verblijft op valse papieren in Nederland'

Een IS-strijder uit Syrië verblijft al maanden op valse papieren in Nederland. Bronnen rond veiligheidsdiensten bevestigen dat hij een "zwaar geval" is, melden Nieuwsuur en de Volkskrant.

De 31-jarige man reisde onder een valse naam naar Nederland en wordt al maanden in de gaten gehouden door de AIVD. Hij bezocht in september een bijeenkomst in cultureel centrum De Balie in Amsterdam.

De Syriër werd herkend door leden van de activistische groep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) die daar waren voor een debat over een documentaire. Toen de activisten een foto van de man wilden nemen, vluchtte hij de zaal uit. Per fiets verliet hij het Leidseplein.

Veiligheidsmaatregelen

"Dit is wel schokkend", zegt terrorismedeskundige Beatrice de Graaf. "Dat Nederlandse Syriëgangers terugkeren is bekend, maar als dit inderdaad klopt, is dit een andere categorie. We kennen vergelijkbare gevallen in Frankrijk en België, en kennelijk is er nu ook iemand in Nederland."

De Balie had vooraf de politie ingeseind over de bijeenkomst van RBSS en veiligheidsmaatregelen getroffen. Het is niet duidelijk hoe de IS-strijder desalniettemin het debatcentrum kon bezoeken.

De directeur van De Balie, Yoeri Albrecht, zegt geschrokken te zijn van de aanwezigheid van de IS-strijder. Om veiligheidsredenen was de komst van de activisten niet aangekondigd. Ze worden ernstig bedreigd door IS: twee leden van de groep werden door IS opgespoord in Turkije en vermoord.

'Gemiste kans'

De AIVD wil het verhaal niet bevestigen en niet op individuele gevallen ingaan.

Het CDA wil van minister Grapperhaus weten waarom de politie niet op de bijeenkomst aanwezig was. Kamerlid Van Toorenburg: "Dit is zeer ernstig. De politie was immers geïnformeerd over de risico's van de bijeenkomst. Als de politie er was geweest had de man opgepakt kunnen worden. Dit is een ernstig gemiste kans."

ChristenUnie-leider Segers vindt dat het enkele feit dat de man voor IS gevochten heeft reden is om hem op te pakken. PVV-leider Wilders heeft geen goed woord over voor de aanwezigheid van de man in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl