De stad Raqqa is het bolwerk van de Islamitische Staat in Syrië AFP

Het nieuws dat acht Nederlandse IS-strijders door Islamitische Staat zijn geëxecuteerd werd naar buiten gebracht door actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). Deze protestgroep wil laten zien hoe het leven is in het IS-kalifaat.

De groep opereert vanuit Raqqa, de Syrische stad die in maart 2013 in handen viel van de moslim-extremisten. Het werd de hoofdstad van het kalifaat dat IS uitriep. In de straten patrouilleert de sharia-politie, die erop toeziet dat mannen vijf keer per dag bidden en dat vrouwen gesluierd over straat gaan. Wie zich daar niet aan houdt, wordt gestraft.

"We willen de wreedheden die IS tegen zijn eigen bevolking begaat laten zien", schrijven de activisten van RBSS op hun website. De actiegroep, die naar eigen zeggen niet is gelieerd aan een militante of politieke groepering, verspreidt beelden via hun website en op sociale media. Op Twitter heeft de groep ruim 55.000 volgers.

Executies

"Toen IS de macht overnam verdween alle vrijheid uit Raqqa. Er vonden executies op straat plaats", vertelde de inmiddels gevluchte Syriër Hani in november aan de NOS. Hij is ook in het buitenland zijn leven niet zeker. Een van zijn vrienden werd in Turkije geëxecuteerd. "We dachten dat we veilig waren in Turkije. Maar hij werd gedood in zijn eigen huis, samen met een vriend."

Met gevaar voor eigen leven berichtten leden van de actiegroep over het leven onder het gewelddadige kalifaat. Verschillendeleden van de groep zijn opgepakt en vermoord.

Burgerjournaliste Ruqia Hassan van RBSS werd geëxecuteerd door IS. Twitter

STER reclame