Posters van premier Hariri in Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Hariri verwacht in Parijs; Libanon hoopt op einde politieke crisis

De Libanese premier Hariri wordt zaterdag in Parijs verwacht, waar de Franse president hem heeft uitgenodigd, en vandaar reist hij door naar Libanon. Dat heeft de Libanese president Aoun bekendgemaakt. Het bezoek aan Frankrijk en Hariri's reis naar huis betekent dat er een einde komt aan de opmerkelijke politieke crisis, waarin Libanon al zo'n twee weken verkeert.

Saad al-Hariri, de premier van Libanon en de zoon van oud-premier Rafik al-Hariri, die in 2005 in de Libanese hoofdstad Beiroet werd gedood bij een bomaanslag, maakte bijna twee weken geleden plotseling bekend dat hij aftrad. Vanuit Saudi-Arabië liet hij weten bang te zijn voor een moordaanslag en daarom zijn functie neer te leggen.

Maar president Aoun weigerde dat ontslag te aanvaarden en heeft dat ook nog steeds niet gedaan. Aoun wil dat Hariri hem persoonlijk het ontslag komt aanbieden, maar die zit nog steeds in Saudi-Arabië. Volgens Aoun houden de Saudi's Hariri tegen zijn wil vast. Ze zouden hem hebben gedwongen om af te treden om zo hun macht in de regio te vergroten.

Regionale conflicten

Aoun heeft herhaald dat zijn land buiten regionale conflicten wil blijven. De regionale grootmachten Saudi-Arabië en Iran staan lijnrecht tegenover elkaar in het Midden-Oosten en vechten indirect een oorlog uit in Jemen en Syrië. Libanon, waar de Hezbollah-beweging actief is die door Iran wordt gesteund, dreigt ook een strijdtoneel te worden in de machtsstrijd tussen Saudi-Arabië en Iran.

Saudi-Arabië heeft steeds gezegd dat Hariri vrij is om te gaan en staan waar hij wil en Hariri zei eerder dat hij snel naar Libanon zal terugkeren, maar dat is dus nog steeds niet gebeurd. De Franse president Macron nodigde Hariri en zijn gezin gisteren uit, na verschillende gesprekken met Hariri en eerder al met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl