De Libanese president Aoun AFP

President Aoun van Libanon heeft gezegd dat de Libanese premier Hariri een gevangene is van Saudi-Arabië. Het is de eerste keer dat Aoun zich zo onomwonden uitlaat over de positie van Hariri. Deze gevangenhouding van Hariri is volgens Aoun een schending van het internationale recht en een daad van agressie tegenover Libanon.

"Niets kan verklaren waarom Hariri al twaalf dagen in Saudi-Arabië is", zei Aoun,"en om die reden beschouwen we hem als een gevangene van de Saudische regering". Zondag zei Aoun al dat Hariri's bewegingsvrijheid in Riyad beperkt was, en dat hij vraagtekens plaatste bij de verklaringen die Hariri in Saudi-Arabië aflegde.

Persoonlijk gesprek

Hariri nam twaalf dagen geleden ontslag als premier in een opmerkelijke televisietoespraak, waarin hij de vrees uitsprak dat hij het slachtoffer zou worden van een moordaanslag. Hij sprak vanuit Saudi-Arabië. Sindsdien heeft hij verschillende keren gezegd dat hij naar Libanon zal terugkeren. Aoun liet weten dat hij het ontslag niet aanvaardt zolang Hariri hem dat niet in een persoonlijk gesprek met hem heeft toegelicht.

Ook na de uitspraak van president Aoun vanochtend liet Hariri via Twitter weer weten dat zijn terugkeer aanstaande is.

Volgens een Libanees tv-station dat nauwe banden heeft met Hariri's partij, zal de premier voor aanstaande zondag in Libanon terug zijn. Op die dag houden de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken op Saudisch verzoek in Caïro een topconferentie.

Iran

De Iraanse president Rohani mengde zich vandaag ook in de kwestie. Hij zei, zonder de Saudi's te noemen, dat Hariri onder druk is gezet om af te treden. Ook beschuldigde hij de Saudische aartsvijand van Iran ervan dat het Israël "smeekt" om Libanon te bombarderen. De leider van Hezbollah, de bondgenoot van Iran in Libanon, heeft zich ook al in die zin uitgelaten.

De sjiitische beweging Hezbollah staat in Libanon tegenover Hariri. Hariri is een soenniet, met zowel de Libanese als de Saudische nationaliteit.

Op een kabinetsvergadering zei Rohani: "Wie zijn jullie om dit te doen en op grond waarvan? Hoe ver denken jullie met jullie geld te kunnen gaan?"

STER reclame