Volgens Hezbollah-leider Nasrallah wordt Hariri vastgehouden in Saudi-Arabië
NOS NieuwsAangepast

Libanon wil weten waarom premier Hariri nog steeds in Saudi-Arabië is

De Libanese president Aoun eist opheldering van de Saudi's over het wel en wee van premier Hariri. Die is nog niet teruggekeerd uit Saudi-Arabië sinds hij vanuit dat land zijn aftreden bekendmaakte. Hariri was in de hoofdstad Riyad bezoek toen hij vorige week zaterdag onverwacht zijn aftreden aankondigde.

De afgelopen week is Libanon in een politieke crisis geraakt. Hariri's coalitie was erin geslaagd de relatieve rust in het land te bewaren. Met zijn aftreden keert de onrust terug.

Vastgehouden

Aoun accepteert het ontslag van Hariri vooralsnog niet. Hij zegt dat de schimmigheid rond diens verblijfplaats alles wat hij zegt discutabel maakt. Hij roept Saudi-Arabië om duidelijkheid te verschaffen. Daarbij refereert hij aan "de diepe broederlijke en vriendschappelijke banden" tussen beide landen.

De leider van de militante sjiitische Hezbollah-beweging, Hassan Nasrallah, zegt dat Hariri tegen zijn zin wordt vastgehouden in Saudi-Arabië. Het land zou de premier hebben gedwongen af te treden.

Vijandelijke staat

Verschillende Westerse landen hebben de regio opgeroepen de rust te bewaren in deze situatie. Golfstaten als Bahrein, Koeweit en ook Saudi-Arabië hebben hun burgers opgeroepen Libanon te verlaten.

De Saudische regering waarschuwde eerder deze maand dat Libanon als een vijandelijke staat wordt gezien zolang als Hezbollah in de regering zit. Hariri vormde die coalitie vorig jaar, toen hij aan zijn tweede termijn als premier begon. Hij was voor het eerst premier van 2009 tot 2011. Hij ging de politiek in nadat zijn vader, oud-premier Rafik Hariri, in 2005 was vermoord.

Morgen is de marathon van Beiroet, waaraan tienduizenden lopers meedoen. Hariri liep vorig jaar ook mee. Aoun zegt dat de wedstrijd een nationale demonstratie moet zijn voor solidariteit met premier Hariri en de terugkeer naar zijn land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl