Hezbollah-aanhangers juichen hun leider Nasrallah toe in Beiroet
NOS NieuwsAangepast

VN-topman: escalatie in Libanon kan verwoestend effect hebben

Steeds meer landen zijn bezorgd over de oplopende spanningen tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran. De twee grootmachten in het Midden-Oosten lijken een soort koude oorlog te voeren in Libanon.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zegt dat hij bang is voor escalatie. "Het is cruciaal dat er geen nieuw conflict in de regio ontstaat. Dat zou verwoestende consequenties kunnen hebben", zei hij in New York.

Guterres zei dat hij indringende gesprekken heeft gevoerd met de leiders van Saudi-Arabië en Libanon en andere landen in het Midden-Oosten om de rust en orde bewaren.

Ook landen als Frankrijk en Duitsland hebben hun bezorgdheid geuit. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel heeft een beroep gedaan op Saudi-Arabië en Iran om de stabiliteit in Libanon niet te verstoren.

Weg uit Libanon

Inmiddels zijn al veel buitenlandse Arabieren uit Libanon vertrokken. Bahrein, Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten hadden hun burgers opgeroepen het land te verlaten vanwege de onrust en spanningen.

Directe aanleiding voor die onrust is het plotselinge aftreden van de Libanese premier Hariri, afgelopen weekend. In een toespraak vanuit Saudi-Arabië hekelde hij de mede-regeringspartij Hezbollah, die door Iran wordt gesteund. Hezbollah zou een aanslag op hem willen plegen.

Huisarrest

Hezbollah-leider Nasrallah spreekt dat met klem tegen. Hij zegt dat Hariri onder druk van de Saudische regering is afgetreden en dat hij in dat land huisarrest heeft gekregen.

Nasrallah zei in een tv-toespraak ook dat de Saudi's uit zijn op het zaaien van onrust in Libanon en op die manier aartsvijand Iran willen treffen. Hij waarschuwde meteen Israël om die onrust en de politieke crisis niet te misbruiken door Libanon aan te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl